TUŽILAŠTVO BIH

Sastanak u Beogradu zbog hapšenja Edina Vranja

Bit će podnesen prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj

Edin Vranj. Avaz

Fu. M.

15.10.2021

Nakon podizanja optužnice u Republici Srbiji, bit će podnesen prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj.

Danas u Beogradu će biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa saradnicima i Tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković sa saradnicima u svezi sa regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima, navode iz Tužilaštva BiH. 

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta

S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br. KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, Tužiteljstvo BiH, glavna tužiteljica i rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog.

U cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine

Ovo je rezultat zajedničkog rada tužilaštva a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.