AVAZ NA LICU MJESTA

Policija obavila nove pretrese u aferi "Diploma", evo ko je sada pod lupom

Tužilaštvo BiH u aferi u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić i Osman Mehmedagić, proširilo je istragu na više osoba

M. Aščić

Policija ispred zgrade na Čengić Vili

Foto: M. Aščić


Ranije hapšeni Prcić i Mehmedagić

Kako saznajemo, obavljen je pretres stana Amine Pekić, uposlenice Ministarstva vanjskih poslova. Ona je danas ispitana u svojstvu osumjičene u Tužilaštvu BiH, u prisustvu advokatice Jesenka Rešidović, što potvrđuje i fotografije "Avaza" ispred ove pravosudne institucije.

Pretres je počeo u 14 sati i okončan u 17.15 sati. Zajedno s Pekić, u stanu se nalazili i njena advokatica. Pretres je obavljen u sarajevskom naselju Čengić Vila, a policija je izuzela određenu dokumentaciju.

Tužilaštvo BiH u aferi „Diploma“, u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA- a proširilo je istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

  • Amina Pekić: Dala iskaz u Tužilaštvu

    Amina Pekić: Dala iskaz u Tužilaštvu

    Foto: Avaz


Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića, koji je bio optužen u aferi "Snimak".

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu, odbijali Tužilaštvu proslijediti tražene podatke. Međutim, pripadnici MUP-a KS su prošle sedmice po naredbi Suda BiH izuzeli personalni dosije Pekić i proslijedili ga Tužilaštvu.

Teška sramota za BiH

Tužioci vjeruju da Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH.

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“, o čemu je već pisalo MVP BiH.

Više o temi Amina Pekić

FINANSIJSKA ISTRAGA
Kako je Osmicin agent zaradio 100.000 maraka?!
NA VRH

Podijeli članak na