NEKO ĆE MORATI U ZATVOR

"Avaz" otkriva nove detalje afere "Diploma": Uposlenica MVP BiH 26. juna 2017. diplomirala, a zatim 16 dana kasnije upisala 4. godinu studija

Radi se o sestri Muhameda Pekića, prvog saradnika direktora OSA-e Mehmedagića koja je 2019.godine, dobila posao u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u

Pekić: Ispitana u Tužilaštvu BiH. Avaz

Piše: Miralem Aščić

3.11.2021

Amina Pekić, sestra Muhameda Pekića, prvog saradnika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, dobila je diplomu Američkog univerziteta u BiH, u vlasništvu Denisa Prcića, nekoliko mjeseci prije nego što je uopće i završila fakultet!


Državne institucije

Ovo je, između ostalog, utvrđeno istragom Tužilaštva BiH u aferi „Diploma“, zbog koje su prije tri mjeseca hapšeni Prcić i Mehmedagić.

Istražujući izdavanje krivotvorene diplome Mehmedagiću, kako bi dobio drugi mandat na čelu OSA-e BiH, tužioci su otkrili šokantne detalje o tome kako su štimane i izdavane i ostale diplome na Američkom univerzitetu u BiH s ciljem zaposlenja u državnim institucijama.


Faksimil krivotvorene diplome Amine Pekić od 26.juna 2017.godine. Avaz

U konkretnom slučaju, Amina Pekić je, kako je utvrđeno, diplomirala 26. juna 2017. godine, iako je, prema dokumentaciji „Avaza“, tek 12. jula iste godine s Prcićem potpisala ugovor o obnovi četvrte godine studija na Odsjeku međunarodno i komparativno pravo.

Osim toga, Pekić je diplomu, s kojom je u oktobru 2019. godine zaposlena u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica Ministarstva vanjskih poslova BiH, dobila 4. jula 2017. godine, osam dana nakon što je potpisala ugovor s Prcićem da obnovi godinu.


Faksimil ugovora o obnovi četvrte godine potpisan 12.jula 2017.godine. Avaz

U prijevodu, Pekić je diplomu, za koju je nedvojbeno utvrđeno da je krivotvorena, dobila bez završene četvrte godine studija.

Ona je nedavno ispitana kao osumnjičena u Tužilaštvu BiH, a obavljen je i pretres njenog stana na Čengić-Vili. 

U stanu su pronađeni krivotvorena diploma, kao i ugovor s Prcićem.


Pretres stana na Čengić-Vili

U prijevodu, Pekić je diplomu, za koju je nedvojbeno utvrđeno da je krivotvorena, dobila bez završene četvrte godine studija.

Ona je nedavno ispitana kao osumnjičena u Tužilaštvu BiH, a obavljen je i pretres njenog stana na Čengić-Vili. U stanu su pronađeni krivotvorena diploma, kao i ugovor s Prcićem.


Zaštita od procesuiranja

“Gordana, skloni Olega Čavku", čuje se na audiosnimku razgovora između Mehmedagića, direktora OSA-e BiH, i Gordane Tadić, bivše glavne državne tužiteljice, koji je nastao 19. jula 2019. godine, u kabinetu Tadić.

Radi se o audiosnimku u trajanju od 80 minuta, a koji je prije mjesec objavio portal "Avaza". No, zašto je važna rečenica „skloni Olega Čavku”, tek sada izlazi na vidjelo. Osmica je, u pokušaju da zaštiti sebe i zaustavi istragu, imao namjeru da zaštiti i Prcića, ali i Pekić te ljude iz MVP-a BiH koji su znali za lažne diplome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.