SANSKI MOST

Video / U školi nema grijanja, učenici otišli u kafić: Nemamo uslove za učenje, oglasio se i direktor

Našli smo rješenje da će ovu sedmicu učenici Mješovite srednje škole i Gimnazije nastavu pohađati u drugim školama, rekao je direktor MSŠ

L. Memčić

Direktor MSŠ: Djeca su upravu

Foto: Avaz


Problem sa grijanjem srednjih škola u Sanskom Mostu je dugogodišnji. Iako je sezona grijanja uveliko počela, učenici su danima u jaknama sjedili u školskim klupama. Međutim, danas štrajuju i nisu otišli na nastavu, već u obližnji kafić.

Učenici MSŠ kažu da se ovaj problem rješava 25 godina.

- Smatram da nismo generacija koja ce šutjeti i tako se lako povući. Danas nam je direktor čak rekao da su dobili 70.000 KM da bi se riješio ovaj problem. Jučer je u našoj učionici bilo svega 3 stepena. Danas svu svi učenici koji su u Vijeću učenika MSŠ Sanski Most bili kod direktora i tamo je naravno grijalica koja je upaljena. U nekim učionicama čak nema ni prozora kako treba. Rečeno nam je da bi se to sa grijanjem trebalo rijesiti do idućeg ponedeljka, ali nam je isto tako rečeno da nemamo ni kotlovnice. U 21 smo stoljeću, a nemamo normalne uvjete za školovanje. Žele da uvedu elektronske dnevnike, a grijanja nemamo – kazala je učenica čiji je identitet poznat redakciji.

  • Učenici otišli u kafić

    Učenici otišli u kafić

    Foto: Twitter


Nisu pristali

Direktor Mješovite srednje škole Nijaz Halilović potvrdio je navode da u školi nema grijanja te da zbog toga djeca nisu htjela doći na nastavu.

 - Sinoć sam na društvenim mrežama vidio da djeca planiraju da idu u štrajk. Djeca su upravu. Danas je hladno vrijeme, nije se grijalo danima i ja sam jutros imao sastanak sa Vijećem učenika i rekao sam im da im to ne zamjerim, da sam ja na njihovom mjestu i ja bih to radio iako je nastava bila skraćena na pola sata. Međutim, rekao sam im da ćemo i sljedeću sedmicu ići na pola sata i oni na to nisu pristali – naveo je Halilović u izjavi za „Avaz“.

Proizvođač nije izvršio obavezu

Naglasio je da je tender za novu kotlovnicu prošao i da je jedini problem što firma iz Prnjavora nije još uradila peć te dodao da će biti gotovo do srijede.

 - U ponedjeljak dolazi firma da montira dimnjak, a u četvrtak će biti dostavljena peć i već sljedeći ponedjeljak grijanje ide normalno. Peleta ima dovoljno. Jedini je problem što proizvođač nije mogao na vrijeme izvrši svoju obavezu – istakao je Halilović.

Od Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona su, prema njegovim riječima, tražili online izvođenje nastave i nisu dobili dozvolu.

 - Nije online nastava nešto savršeno, mislim da je bolje pola sata nego da bude online. Našli smo rješenje da će ovu sedmicu učenici Srednje mješovite škole i Gimnazije u Sanskom Mostu nastavu pohađati popodne, Gimnazija će ići na nastavu u OŠ „Peti oktobar“, a SMŠ u OŠ „Hasan Kikić“. Kada se grijanje završi idemo ponovo u svoje objekte – zaključio je Halilović.

Više o temi Sanski Most

OPĆINSKA VIJEĆE ODLUČILO
Trgovine od 5. septembra ne rade nedjeljom u Sanskom Mostu
NA VRH

Podijeli članak na