BEOGRAD

Vučić poručio: Svi koji misle da su sankcije rješenje na pogrešna vrata kucaju, trebamo razgovarati

Kada izgradimo most u Bratuncu, bit će nam opet potrebne godine da dobijemo most koji ispunjava svoju svrhu i namjeru

Vučić: Razgovarali o kapitalnim projektima. Printscreen

Piše: A. Č.

23.10.2021

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas se u Beogradu sastao sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. 

Nakon sastanka koji je održan u Vili Mir, Vučić je poručio da su razgovarali o aktuelnim situacijama i projektima.

- Govorili smo o konkretnim projektima i molio sam Dodika da neke stvari treba ubrzati. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije-RS, Srbije i BiH, da se približimo jedni drugima i do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji autoputa od Rače do Bijeljine. Riječ je o 19 kilometara i koje će oko 90 posto finansirati Srbija. To je velika stvar za Srbiju i BiH - rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio Dodika da u Sarajevu razgovara s kolegama da ubrzaju procedure izgradnje autoputa prema Sarajevu.

- Zašto na tome insistiram. Pa zato što mi već radimo projektnu dokumentaciju za Požega-Kotoroman. Ocjenjujemo da će nas tih 61 kilometar koštati oko 800 miliona eura, ali to ne možemo znati dok ne potpišemo komercijalni ugovor, jer cijene strahovito rastu. Ali ne možemo početi raditi dok ne potpišemo komercijalni ugovor. Kada izgradimo most u Bratuncu, bit će nam opet potrebne godine da dobijemo most koji ispunjava svoju svrhu i namjeru - rekao je Vučić. 


Treba da razgovaramo

Što se tiče trenutne političke situacije, Vučić je kazao da mu je Dodik rekao da RS ne postoji nikakav hir i da ne žele praviti nikakve probleme bilo kome već da su njihovi potezi prouzrokovani jer se pravo na korištenje šuma i poljoprivrednog zemljišta oduzima RS suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i predaje u ruke centralnih organa vlasti.

- Za mene je ovo važna poruka koju je predsjednik Dodik iznio pred nama, a to je da ukoliko se taj problem riješi, spreman da razgovara. Mislim da razgovor nema alternativu, da moramo da vodimo dijalog s Bošnjacima, da dijalog mora da bude odgovoran, se i jedni i drugi moramo da se ostavimo sopstvenih snova o mogućem životu ili pobjedi nad drugim narodom - rekao je Vučić.

Postoji dobra volja svih nas

- Možemo pobjeđivati samo ako razgovaramo, dogovaramo se i razmišljamo o budućnosti i jednih i drugih. Taj dijalog treba obnoviti. Suštinski, treba da razgovaramo. Razgovarali smo i o vojsci RS i prenio sam nekoliko važnih poruka od ljudi iz Evrope i svijeta. Rekao sam šta ja mislim, čuo sam šta on misli. 

Veoma sam zahvalan što je izrazio spremnost da u narednih 15 dana sasluša još mišljenja različitih ljudi, da će biti posjeta Banja Luci i ukoliko dobijem poziv spreman sam da ponovo odem. 

Važno je da pokažemo da RS nije nikakav izvor problema. Svi u regionu smo spremni da razgovaramo i očekujem da se nastave razgovori. Republika Srbija će se apsolutno suprotstaviti i biti protiv i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama. Naš stav je čvrst i nedvosmislen. Svi koji misle da su sankcije rješenje, na pogrešna vrata kucaju. Srbija se neće priključiti bilo kakvim sankcijama, neće biti blokada na Drini niti bilo čega slično, barem ne dok sam ja na ovom mjestu, dok sam predsjednik Srbije i dok imam utjecaja na politički život u Srbiji. Molim sve da probleme rješavamo dijalogom. Postoji dobra volja svih nas - rekao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.