PROSLAVLJENI GLUMAC

Hadžihafizbegović: Ako je potrebno, opet ćemo braniti BiH!

Hadžihafizbegović je dodao kako se harmonika u zgradi državnog predsjedništva uklapa u trivijalizaciju institucija

A. Č.

Hadžihafizbegović: Rade na destrukciji države

Foto: Arhiv


Proslavljeni glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kazao je kako nije bio iznenađen potezom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da u ovu instituciju uvede harmonikaša zaključivši kako ovo nije kraj groteske. Također, za N1 je govorio i o ratnim prijetnjama poručivši kako uvijek ima patriota da brane državu.

Hadžihafizbegović je dodao kako se harmonika u zgradi državnog predsjedništva uklapa u trivijalizaciju institucija.

- Nisam uopće iznenađen, mislim da ovo nije kraj groteske bh. društva koju nam prikazuju oni koji dobivaju platu iz budžeta, a rade na destrukciji države. Harmonika se uklapa u trivijalizaciju institucija. Harmonika je dobila medijsku pažnju zbog toga što smo svi mi saučesnici u toj trivijalizacija i ja se, na neki način, osjećam odgovornim za tu harmoniku. Ne mogu, kako bih želio, da nametnem kulturu kao ozbiljan segment spašavanja jednog stanja duha unutar Bosne i Hercegovine - poručio je glumac.

Patriote neće dozvoliti podjelu države

Istakao je da su “pjesma i sijelo” u Predsjedništvu BiH zasjenila dva mnogo važnija događaja.

- Nama su se prije četiri ili pet dana desila dva događaja kojima su veću pažnju posvetile strane ambasade nego naši mediji, čast izuzecima. To je 100 godina Narodnog pozorišta u Sarajevu i izložba Prethistorijska BiH u Zemaljskom muzeju. To su dva kapitalna događaja. U onom sistemu ova dva događaja bi bila itekako popraćena. Sto godina NP-a u Sarajevu nije samo o stogodišnjici predstava, baleta, opera… nego je to 100 godina potvrđivanja bh. državnosti. To je jako značajan jubilej i očekivao sam da će ovaj događaj dobiti barem 5-satni omaž. I onda smo dobili harmoniku u Predsjedništvu BiH. Dobili smo opskurne političare koji nas prepadaju ratom - istakao je Emir Hadžihafizbegović.

Dotakao se i teme rata. Poručio je jasno onima koji priželjkuju rat “da Bog da im bio u kući”. Ali je dodao i da “patriote neće dozvoliti podjelu države”.

- Kad vi dobijte šlagvort od onih ko najavljuje otcjepljenje, koji bi Potočare, Prijedor ili Foču pripojili Srbiji, sve one gradove gdje nije presuđen genocid… sasvim je logično da patriote ove zemlje odgovore na način ‘nema nikavog problema’. Da ponovim riječi Hamdije Abdića Tigra: ‘Ako je potrebno mi ćemo opet braniti Bosnu i Hercegovinu’. Pogotovo ovi koji su 1992. stali u odbranu - naveo je direktor Kamernog teatra 55.

Ko bi ratovao?

- Šta ako poruče da je granica Bosne i Hercegovine u Rajlovcu ili na Velešićima. Poručuje to ovaj iz Laktaša. Hvala Bogu da ima razumnih ljudi poput Šarovića - kazao je Hadžihafizbegović.

Istakao je kako svako onaj koji je protiv da se zastava BiH vijori ispred East Rivera (sjedište UN-a u New Yorku) uvodi nas u sukob.

- Svi koji rade na razbijanju su izazivači eventualnih sukoba. Ali mislim da se to neće desiti. Najzad je međunarodna zajednica složila kockice i prepoznala opasnost takvog scenarija - dodao je na kraju Emir Hadžihafizbegović.

NA VRH

Podijeli članak na