OPĆINSKO VIJEĆE IZGLASALO

Fikret Abdić opozvan s mjesta načelnika Velike Kladuše

U junu 2020. godine je priveden po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK-a koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Fikret Abdić. Arhiv

N. Aj. / Anadolija

25.10.2021

Općinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo opoziv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića na inicijativu vijećnika SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, dva nezavisna vijećnika i jednog iz redova DNZ-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktuelnom načelniku Abdiću zamjeraju nerad, višemjesečni izostanak s posla, izbjegavanje suradnje s višim nivoima vlasti, nedostavljanje materijala Općinskom vijeću zbog čega je zaustavljen privredni i svaki drugi razvoj općine.

- Do pokretanja procedure za opoziv, Abdić gotovo šest mjeseci nije došao na posao nikako. Na području općine stale su sve društvene djelatnosti. Već dvije godine nemamo ni komisiju za izdavanje urbanističkih dozvola. Preko 1.000 zahtjeva naših građana čeka. U ovom gradu se ne dešava ništa ni kada je u pitanju putna infrastruktura i izgradnja - objašnjava Fuad Sulejmanagić, vijećnik NES-a u OV Velika Kladuša.

Vanredni izbori za načelnika

Emina Ćehić, vijećnica Laburističke stranke i zamjenica predsjedavajućeg OV Velika Kladuša, nije htjela opoziv uvrstiti u dnevni red zbog čega dnevni red nije usvojen nakon čega je prekinula sjednicu Općinskog vijeća Velike Kladuše.

- Predložene izmjene dnevnog reda smo uvrstili u redovnu sjednicu Općinskog vijeća zakazanu za 1. novembar 2021.godine , a za današnju je sjednicu svakako bio obiman dnevni red i zato dopune nismo uvrstili - kaže Ćehić.

Nakon što su vijećnici Laburističke stranke i uposlenici stručne službe Općinskog vijeća Velike Kladuše napustili sjednicu, nova parlamentarna većina koju čine SDA, NES, SDP, NS, dva nezavisna i jedan vijećnik DNZ-a BiH je nastavila s radom.

Usvojen je dnevni red na kojem se nalazi i tačka pokretanje procedure opoziva načelniku Fikretu Abdiću.

Nakon izglasavanja opoziva, naredni korak je referendum građana. Ako građani svojim glasanjem potvrde stav većine u Općinskom vijeću, imenovat će se vršitelj dužnosti i raspisati vanredni izbori za načelnika Općine Velika Kladuša.

Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Abdić je načelnik općine Velika Kladuša od 2016. godine. U junu 2020. godine je priveden po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK-a koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sumnjiči ga se da je od 2016. do kraja 2019. godine iskorištavao svoj položaj kao načelnik Općine Velika Kladuša. Uz to, Abdić je osumnjičen da je suprotno Zakonu o državnoj službi i Zakonu o plaćama u Unsko-sanskom kantonu od 2017. do 2019. godine uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim općinskim službenicima, kao i da je protivno propisima nekoliko službenika unaprijedio na viša radna mjesta.

Abdić je 2002. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ratne zločine u BiH.

Abdić je prvobitno osuđen na 20 godina, a potom je sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Abdić je odslužio dvije trećine kazne i iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.