AVAZ SAZNAJE

S tužiteljicom Dianom Kajmaković u odjel za korupciju prebačen i tužilac Senad Osmić

Kajganić je za šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju imenovao Dianu Kajmaković, umjesto Ozrenke Nešković

Kajmaković i Osmić. Avaz

Piše: M. Aščić

26.10.2021

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odmah po preuzimanju funkciju napravio je nekoliko kadrovskih promjena u radu ove pravosudne institucije.

Kako je još jučer potvđeno za „Avaz“, Kajganić je za šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju imenovao Dianu Kajmaković, umjesto Ozrenke Nešković.

Na audiosnimku razgovora između bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić, šefa OSA-e BiH Osmana Mehmedagića, u kojem je učestvovala i Nešković, a koji je nedavno objavio „Avaz“, Nešković je kazala kako se „visoka korupcija ne može raditi“. Ona je bila i jedna od pomoćnica bivše glavne državne tužiteljice Tadić. Sada je imenovana za šeficu Odjela za ratne zločine. No, to nije razlog rokade.

Međutim, novost je da je zajedno s Kajmaković, u Posebni odjela za organizirani kriminal i korupciju prelašao i iskusni tužilac Senad Osmić koji je godinama sarađivao sa Kajmaković.

Podsjećamo, Kajmaković je vodila predmet u slučaju “Zijad Turković i drugi”, okarakteriziran kao najznačajniji poslijeratni predmet usmjeren protiv organiziranog kriminala u BiH. 

Turković je osuđen na 40, a cijela grupa na ukupno 95 godina zatvora.

Diana Kajmaković je član Radne grupe za izradu Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organiziranog kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.