PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Novi Nacrt Etičkog kodeksa zastupnika: Bez paušala narednih šest mjeseci ako ne opravdaju izostanak s tri sjednice uzastopno

Ukoliko zastupnik neopravdano ne prisustvuje sjednici obustavlja se isplata paušala u iznosu od 99 posto

Nacrt usvojen sa 53 glasa za i 13 uzdržanih. fena

Piše: L. Memčić

27.10.2021

Zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su Nacrt etičkog kodeksa zastupnika u Predstavničkom domu PFBiH, čiji je predlagač Etička komisija.

Predsjednica Komisije Samira Begić kazala je da trenutno važeći Kodeks datira iz 2008. godine te da je nedorečen i nije preciziran do kraja.

 - Ne radi se o potpuno novom, nego dopunjenom i izmijenjenom etičkom kodeksu. Morala bih da se zahvalim kolegi Irfanu Čengiću koji je uložio najveće napore – rekla je Begić.

Istakala je da su ključne izmjene kojima su obuhvaćene obaveze zastupnika i kazne predviđene za kršenje kodeksa. Definicija javnog prostora proširena je i na društvene mreže.

 - Ne smiju se u toku zasijedanja isticati politička i druga obilježja. Ono što je izazvalo najveću pažnju jeste udaljavanje sa sjednice u slučaju kršenja Kodeksa, obustava za isplatu dijela plaće, obustava o isplati paušala u iznosu od 99 posto ukoliko zastupnik neopravdano ne prisustvuje sjednici. Ukoliko zastupnik tri puta ne opravda izostanak, paušal se ne isplaćuje narednih šest mjeseci – rekla je Begić te istakla da su već naišli na niz kritika.

Na ove navode oštro je reagirala zastupnica Laburističke stranke Elma Đogić napadajući verbalno Irfana Čengića (SDP) te je predsjedavajući Mirsad Zaimović, prekinuo sjednicu na pet minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.