SARAJEVO

Predstavnički dom FBiH usvojio Etički kodeks zastupnika

Samira Begić je poručila da ovo pitanje nije bitno za ovaj mandat, nego dugoročno, obzirom da je trenutno rješenje iz 2008. godine

Predstavnički dom FBiH usvojio Etički kodeks zastupnika. SCREENSHOT

Piše: S. S.

6.6.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Etički kodeks zastupnika u Predstavničkom domu FBiH.

Za je glasalo 55 zastupnika, protiv je bilo osam, a šest suzdržanih.

Ispred Etičke komisije se obratila predsjednica ovog tijela Samira Begić (SDA), koja je opazila da broj zastupnika za vrijeme rasprave se ne poklapa sa brojem onih koji su opravdali svoje odsustvo. 

- U ime Etičkog komisije se želim zahvaliti zato što imamo priliku raspravljati o ovoj tački da ne bi naš rad bio uzaludan. Član 32 se razlikuje u odnosu na nacrt i njime se određuje da će se žalbe razmatrati pred ad hoc komisijom i kaznene odredbe, koje se odnose na smanjenje paušala u iznosu od 99 posto za neopravdano odsustvo sa sjednice Predstavničkog doma, sa sjednice radnog tijela i obustavu isplate dijela plate za jedan dan izostanka, a sve u skladu sa Zakonom o radu - rekla je Begić.

Ona je poručila da ovo pitanje nije bitno za ovaj mandat, nego dugoročno, obzirom da je trenutno rješenje iz 2008. godine.

Marijan Klaić (HDZ) je poručio da ovaj Etički kodeks nije usklađen sa zakonom, sa čim se nije složila Samira Begić (SDA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.