ZASJEDALO OV

Inicijativa vijećnika SBB-a: Jajce zaslužuje status grada

Dobili smo obećanje da će u narednom periodu biti kreirani materijali na osnovu kojih će Općinsko vijeće usvojiti odluku, kazao je vijećnik Seđad Muhić

Vijećnik Muhić pokrenuo inicijativu na sjednici OV. Avaz

Piše: A. Na.

29.10.2021

Vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Jajce Seđad Muhić na posljednjoj je sjednici uputio inicijativu prema kojoj će OV Jajce, zajedno s općinskim načelnikom i nadležnim općinskim službama, donijeti odluku te pokrenuti postupak procedure da općina Jajce dobije status grada.


Historijski značaj

- U skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacija BiH općina Jajce ispunjava sve uvjete da dobije status grada. Prema članu 5. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, decidno je navedeno to da „gradom se može proglasiti općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja“. Tvrdim da je općina Jajce prva na ljestvici općina u BiH koja ispunjava ovaj uvjet na osnovu kojeg ima pravo da postane grad – rekao je Muhić.

Važno je napomenuti da Jajce ima veliki historijski i kulturni značaj za državu Bosnu i Hercegovinu, a osim toga Jajce ispunjava apsolutno sve preduvjete propisane zakonom koje je neophodno ispuniti da bi određena općina postala grad, poput broja stanovnika, uređene gradske zajednice...

Složen proces

- Mislim da je inicijativa vrlo dobro dočekana na sjednici Vijeća, što mi je posebno drago. Dobili smo obećanje da će u narednom periodu biti kreirani materijali na osnovu kojih će Općinsko vijeće usvojiti odluku o pokretanju procedure da Jajce dobije status grada. Ovaj proces prilično je složen i zbog toga je vrlo značajno da u njemu podjednako učestvuju svi, od građana i nevladinih organizacija, do svih vijećnica i svih političkih stranaka s njihovima funkcionerima na svim nivoima, jer će odluku o tome hoćemo li biti grad u konačnici donositi Federalni parlament. Dakle, bit će potrebno mnogo rada, energije i vremena kako bi se izborili za ovu odluku, koju Jajce kao kraljevski grad, itekako zaslužuje – kazao je Muhić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.