BRČKO

Prepucavanje koalicionih partnera na lokalnom nivou: SNSD i SP u klinču

SP se ne slaže s političkim odlukama i radom SNSD-a, i odnosom ove stranke prema građanima i poslanicima SP-a u Skupštini Brčko distrikta

N. Aj. / Srna

SP neće podržati zajedničke kandidate SNSD-a na opštim izborima u Brčkom

Foto: Arhiv


Opštinski odbor SNSD-a Brčko saopštio je da nije iznenađen najavom predstavnika Socijalističke partije (SP) da neće podržati zajedničke kandidate SNSD-a na opštim izborima, iako bi se, zbog brzopletosti najave, moglo zaključiti da će birališta biti otvorena već ujutro, a ne na jesen iduće godine.

- Drugačije se nije ni moglo očekivati od onih, koji iz neznanja, ili namjerno, na sjednici Skupštine distrikta Brčko, nude bezuslovnu podršku za pokretanje ustavnog spora protiv RS i proglašenje distrikta posebnom izbornom jedinicom, čime bi se ukinulo zajedničko vlasništvo entiteta u Brčkom, a distrikt i de fakto i de jure postao treći entitet - navodi se u saopštenju Opštinskog odbora SNSD-a i ističe da o ovome svjedoče tonski zapisi sa 11. sjednice Skupštine distrikta.

Izborno pravo

Iz brčanskog SNSD-a ističu da je takav stav poslanika SP-a suprotan interesima RS, ali i Arbitražnoj odluci i izbornom zakonodavstvu u BiH kojima je utvrđeno da građani iz RS u Brčkom svoje izborno pravo ostvaruju isključivo kroz izborne jedinice u RS.

Da se, uz podršku SP-a, ostvario ovaj plan, ukazuju iz Opštinskog odbora SNSD-a, državljani RS u Brčkom svakako ne bi imali pravo da glasaju za kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, kao i za Narodnu skupštinu RS, iz bilo koje stranke da dolaze, pa se ovaj poziv SP za bojkot glasanja, u stvari, može tumačiti kao logičan nastavak takve politike.

- Ovom najavom, međutim, najviše su zbunjeni upravo članovi SP-a, koje je rukovodstvo Opštinskog odbora, do jučer uvjeravalo da su na pragu skupštinske većine u Brčkom, zajedno sa SNSD-om, da bi već ujutro dobili poziv da se uzdrže od glasanja za kandidate SNSD-a sve zbog izbora u jesen 2022. godine - ističu iz brčanskog SNSD-a.

Opći ciljevi iznad stranačkih

Iz OO SNSD-a Brčkom poručuju da će nastaviti da kreiraju i sprovode politike koje su u funkciji zaštite interesa RS i poboljšanja uslova života svih građana distrikta.

- U tom smislu, spremni smo na saradnju sa svima kojima su opšti ciljevi iznad stranačkih, i kojima se izbori ne priviđaju u oktobru i novembru svake godine - navedeno je u saopštenju brčanskog SNSD-a.

Iz Opštinskog odbora Socijalističke partije Brčko prije dva dana upućeno je saopštenje koje je potpisao predsjednik tog odbora Zoran Kokanović u kojem se navodi da na izborima sljedeće godine odbor neće podržati zajedničke kandidate koji budu ispred SNSD-a, kao što je to bila dugogodišnja praksa. Kao jedan od razloga za ovu odluku navedeno je neslaganje sa političkim odlukama i radom SNSD-a, i odnosom ove stranke prema građanima i poslanicima SP-a u Skupštini Brčko distrikta.
NA VRH

Podijeli članak na