BEZ POMOĆI ENTITETA

Distrikt Brčko ostaje bez sredstava dobivenih od MMF-a

Skupština Distrikta Brčko donijela zaključak da se, u skladu sa konačnom arbitražnom odlukom, pozove supervizor za Brčko da prema svojim nadležnostima pomogne u rješavanju ove situacije

Skupština Brčko distrikta. Arhiv

N. Aj.

1.11.2021

Iako je Brčko distrikt zatražio od entitetskih vlada u BiH da iz svoje kvote novca koji su dobile od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odvoje dio i za institucije distrikta, male su šanse da će se to dogoditi.

Skupština Brčko distrikta razmotrila je ranije informaciju o podjeli finansijske pomoći BiH od MMF-a teške 300 miliona eura, iz koje je isključen distrikt, i donijela zaključak da se, u skladu sa konačnom arbitražnom odlukom, pozove supervizor za Brčko da prema svojim nadležnostima pomogne u rješavanju ove situacije, dok je gradonačelnik zadužen da pripremi neophodnu dokumentaciju u slučaju pokretanja spora.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta protiv je pokretanja sudskog spora.

- Mi treba da gradimo odnose s entitetima ne samo na osnovu učešća u međunarodnim pomoćima. Entiteti nama pomažu po pitanju električne energije i nizu drugih osnova - rekao je Milić.

Ranije je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčkog, tažio dva odsto od tih sredstava shodno ranijoj podjeli medicinske pomoći, što je oko 13 miliona KM. Kasnije se korigovao i istakao da bi bio zadovoljan i sa jedan posto.

Prijedlog iz FBiH je bio da se entiteti odreknu 0,5 posto sredstava, ali to nikada nije realizovano, niti danas neko o tome priča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.