STIŽE ZIMA

Velika potražnja za ugljem i drvima: Mnogi se griju na rate

Iscijepana drva koštaju 100 KM po kubnom metru, a cijene tone uglja kreću se od 150 do 200 maraka

Na stovarištu ima dovoljno materijala za zimu. Ilustracija

Piše: Lj. Ljubojević

1.11.2021

Kažu da je dobar domaćin onaj koji ogrjev za zimu nabavlja tokom ljeta, odmah po završetku prethodne sezone grijanja.

Međutim, nizak standard i male plaće mijenjaju životna pravila. Tako ovih dana, početkom novembra, Bijeljinci kupuju ogrjevno drvo i ugalj za nastupajuću zimu.


Sve vrste

Radomir Stojanović, direktor preduzeća “MP Komerc”, koje se bavi prodajom uglja, ogrjevnog drveta i briketa, kazao je da na stovarištu ima dovoljno drva i uglja.

- Imamo sve vrste drveta, bukovinu, cer i grab. Teže je doći do sirovine, što zavisi od ekspeditivnosti šumskih gazdinstava. Velika je potražnja za ogrjevnim drvetom i ugljem, tako da su na stovarištu gužve svakog dana. Cijena iscijepanih drva je 100 KM po kubnom metru, s dostavom na adresu - naveo je Stojanović.

Što se tiče uglja, dostupni su ugljevički, ugalj s rudnika Doboj - Stanari, kreka i banovićki.

Stojanović: Svakodnevne gužve. Lj. Ljubojević

Kupovna moć

- Cijene se kreću od 150 KM za tonu ugljevičkog i stanarskog uglja, dok kreka košta 160 KM po toni. Banovićki je nešto skuplji i treba izdvojiti 200 KM za tonu - dodao je Stojanović.

Kako je istakao, sezona nabavke ogrjeva svake godine se produžava, jer to, uglavnom, diktira kupovna moć stanovništva. “MP Komerc” je ove godine omogućio i prodaju ogrjeva na rate, i to od šest do deset rata za penzionere i škole.

Naveo je da su penzioneri kupovinu uglja ugovarali već početkom marta da bi do kraja godine mogli otplatiti dug. Konstatirao je da mnogi građani koriste ovu pogodnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.