PREDSJEDNIK SP RS

Đokić: RS postaje sve više ugrožena od institucija BiH

Želimo da pokrenemo jedan potpuno drugačiji proces promjena odnosa u BiH, na način da ona funkcioniše na Dejtonskim osnovama, rekao je Đokić

Petar Đokić, predsjednik SP RS. Agencije

Piše: A. Ka.

1.11.2021

Petar Đokić, predsjednik SP RS, ekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banja Luci da je ključni razlog zbog čega su ove aktivnosti pokrenute na drugačijem uređenju odnosa u Bosni i nHercegovini, to što je u prethodnom vremenu učinjeno mnogo koraka koji su ugrožavali RS.

- To je sve dovelo do potpunog gubitka povjerenja u Bosni i Hercegovini, namjere koje čini bošnjačka politika i jednim djelom i neki centri međunarodne zajednice koji su usmjereni ka BiH.

Sva naša upozorenja koja smo prethodnih godina imali u nastojanju da se takva praksa razbijanja povjerenja ili nastojanja da se dominira politikom u BiH od strane jednog političkog centra, a to je Sarajevo, ta naša upozorenja nisu dala rezultate, niko se na njih nije ozbiljno osvrtao. Posljednje što smo učinili jeste da smo u Narodnoj skupštini pozvani na dijalof po tim pitanjima, usvajajući deklaraciju kojom smo jasno izrazili svoj stav koji sadržaj ovog što smo danas ovdje čuli – kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, ponovo nije bilo nikakve aktivnosti „koja bi vodila ka tome da počnemo raditi na stvaranju nekog povjerenja za budućnost“.

- U ovom trenutku mi procijenimo da RS postaje sve više i više ugrožena od institucija BiH. U jednom vremenu je u tome prednjačio visoki predstavnik, u periodu dok je imao mandat ovdje, a poslije toga je tu ulogu preuzeo Ustavni sud koji modelira odnose, kreira drugačije ustavne pozicije unutar BiH, a posebno ugrožava integritet i identitet RS. To se mora zaustaviti. Mi ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da Ustavni sud donosi nove odluke te vrste, a mnoge koje je i ranije donio nisu sprovedene. To ne radi Federacija, ne možemo raditi ni mi. Ali ne želimo da se suočaamno uopće s takvim odlukama, zato smo sada odlučni u namjeri da, ne samo skrenemo pažnju, već da pokrenemo jedan potpuno drugačiji proces promjena odnosa u BiH, na način da ona funkcioniše na Dejtonskim osnovama, onako kako je Dejtonskom sporazumu napisano – rekao je predsjednik SP RS.

On je dodao da se ne radi ni o kakvoj samoincijativnoj akciji bilo kojeg pojedinca, pa ni Milorada Dodika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.