MEĐUNARODNA ZAJEDNICA

U Vijeću sigurnosti UN-a sutra raspravljaju i o BiH

Debata će se voditi na osnovu izvještaja visokog predstavnika Kristijana Šmita

Debata o našoj zemlji je prva na dnevnom redu. AVAZ

H. J. I.

1.11.2021

U Vijeću sigurnosti UN-a sutra će se voditi rasprava i o BiH. Prema agendi, debata o našoj zemlji je prva na dnevnom redu, a nakon toga će uslijediti i otvorena debata na temu "Održavanje međunarodnog mira i sigurnosti: isključenost, nejednakost i sukobi".

Rasprava o našoj zemlji bi se trebala voditi na osnovu izvještaja novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o trenutnom stanju, kojeg je on podnio Vijeću sigurnosti. Još nije poznato hoće li se Šmitu dozvoliti obraćanje putem videolinka.


Raspored rasprava Vijeća sigurnosti. SCREENSHOT

Podjećamo, BiH je posljednjih nekoliko mjeseci pod lupom međunarodne zajednice zbog političkih zbivanja u našoj zemlji. Prošle sedmice, Gabrijel Eskobar (Escobar), zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta obratio se Potkomitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD na zapadnom Balkanu.

On je istakao da SAD rade na sankcijama protiv Milorada Dodika i da Vašington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, te najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.