NJUJORK

Odložena sjednica Vijeća sigurnosti posvećena BiH

Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a, navodi Avdović

Fu. M.

Vijeće sigurnosti UN-a

Foto: Facebook


Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana za danas posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini - mogla bi ipak biti pomjerena ili za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

- Rovovska borba" se vodi u UN-u oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se "spasi soldat Milorad". Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini - navodi novinar Erol Avdović iz Njujorka.

- Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a (iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi sa mogućnošću robustnijih NATO snaga) - ako se Vijeću sigurnosti obrati Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Ali, baš kao u dobrim Western filmovima na scenu je stupila (zapravo iza zatvorenih vrata) američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uvjete. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju.

Neće to ići baš tako jednostavno po šnitu koji je izgleda skrojen u Moskvi. Čini se da je Palmerov neuspjeh u Sarajevu oko prijedloga o reformi Izbornog zakona, naravno, mora se naglasiti - tek u prvoj rundi diplomatskog manevrisanja - probudio Vašington.

Sve se sada poklopilo, da ne kažem udružilo - izravno Američko suprotstavlanje Rusima oko Bosne, boravak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Glasgowu, gdje bi moglo doći de nekakvog susreta sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, doprinosi tom pomjeranju u pravom smjeru.

Na djelu je i prilično ofanzivna akcija građanske - Globalne Bosne i aktivnosti agilnih pojedinaca koji učestvuju u diplomatiji iz sjene pomažući artikulaciju zahtjeva za povratkom Sjedinjenih Država na njene vrijednosne principe oko Bosne - pa je za očekivati drugačije rezultate - naveo je Avdović na Facebooku. 

NA VRH

Podijeli članak na