SJEDNICE

Vijeće sigurnosti UN-a sutra raspravlja o BiH

Još uvijek nije poznato hoće li se Šmit direktno obratiti Vijeću sigurnosti

Fu. M.

Vijeću bi se trebao obratiti i Šmit

Foto: Agencije


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sutra bi trebalo raspravljati o Bosni i Hercegovini.

Naime, ova sjednica bila je zakazana za danas, ali je odložena. 

Članice Vijeća sigurnosti bi prvo trebale raspravljati o produženju mandata Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, dok bi se u srijedu potom trebalo raspravljati o aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji na osnovu izvještaja visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Još uvijek nije poznato hoće li se Šmit direktno obratiti Vijeću sigurnosti. 

Ovu informaciju podijelio je novinar Erol Avdović te naveo da će biti pomjerena za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

- Rovovska borba se vodi u UN-u oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se ‘spasi soldat Milorad’. Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini“, naveo je Avdović.

- Rusi su naime u Vijeću sigurnosti UN-a zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a (iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi sa mogućnošću robustnijih NATO snaga) – ako se Vijeću sigurnosti obrati Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Ali, baš kao u dobrim Western filmovima na scenu je stupila (zapravo iza zatvorenih vrata) američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uvjete. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju. 

Nastavlja se, dodao je ovaj bh. novinar sa adresom u Njujorku.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da u Vijeću sigurnosti neće biti usvojen izvještaj Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o, kako je naveo "progandnom pamfletu koji je napisan u korist muslimana, a vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti".

Više o temi Vijeće sigurnosti UN

NA VRH

Podijeli članak na