AVAZ NA LICU MJESTA

U haremu Begove džamije klanjana dženaza Hasanu Čengiću

Kavazović poručio: Njegovo djelo će ostati trajno i zabilježeno u našim srcima

Piše: A. Saračević

8.11.2021

Klanjana dženaza Hasanu Čengiću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U haremu Gazi Husrev-begove džamije klanjana je dženaza Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Čengić je preminuo jučer, 7. novembra, u 64. godini života.

Harem džamije bio pun. Pored porodice, prijatelja i komšija, brojne delegacije došle su da odaju posljednji pozdrav preminulom Čengiću.

Bio je hrabar čovjek, vrijedan i ustrajan

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Drugi termin dženaze i ukop bit će obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14:30 sati, gdje će dženazu namaz predvoditi muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je rekao:

- Bio je hrabar čovjek, vrijedan i ustrajan. Naš narod je izgubio čovjeka koji je pomagao svaki poduhvat. Radio je sve što je mogao za BiH i smatrao da je dobro. Njegovi djelo će ostati trajno i zabilježeno u našim srcima. Nastavit ćemo poduhvate na kojima je on predano radio.

Mnogi došli da odaju počast Čengiću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon klanjanja dženaza namaza, reisu-l-ulema ef. Kavazović obratio se okupljenima i uputio posljednje pozdrave preminulom Čengiću.

- U čitavom njegovom životu nalazimo puno događaja i djela koja govore o njegovoj nepokolebljivoj predanosti i privrženosti našoj uzvišenoj vjeri, islamu. Suština te njegove vjere i dosljednost u njegovom prakticiranju bile su inspirativne za sve nas koji smo ga poznavali i sa kojim smo sarađivali - započeo je ef. Kavazović.

Dodao je da je Hasan Čengić bio plemenit čovjek, vrijedan i ustajan, te da je bio hrabar pogotovo onda kada se borba vodila za našu domovinu BiH.


U haremu Gazi Husrev-begove džamije klanjana je dženaza Hasanu Čengiću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nastavit ćemo dalje poduhvate na kojima je on predano radio

- U tim borbama nije znao ustuknuti, niti je dopuštao da se one odvijaju bez njega. U mnogima, i nama znanim i nama neznanim, učestvovao je i vodio ih odvažno i srčano na način na koji je svojstven samo njemu. Odlaskom gazije Hasana Čengića, BiH je izgubila velikog patriotu i borca za njenu postojanost i cjelovitost. Borio se za BiH takvu u kojoj će svaki njen građanin biti slobodan. Sloboda je bila njegov ideal - dodao je ef. Kavazović.

Kako dalje kaže, naš narod je izgubio čovjeka koji je pomagao svaki poduhvat i koji je jačao i afirmirao nacionalne vrijednosti i bošnjački identitet.

- Islamska zajednica u BiH izgubila je nekoga ko je do posljednjeg daha za nju radio sve što je mogao i smatrao da je dobro. Opraštajući se danas od njega, našeg brata, nastavit ćemo dalje poduhvate na kojima je on predano radio - naglasio je ef. Kavazović.

Okupljenima se obratio Numan Kurtulmus, zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

- Rahmetli Hasan Čengić bio je saputnik Alije Izetbegovića. Molim boga da našem rahmetli bratu podari mjesto među bosanskim šehidima, da ga spoji u dženetu sa njegovim drugom i saputnikom, Alijom Izetbegovićem - kazao je Kurtumlus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.