TUGA

Srebreničke majke danas se opraštaju od Hajre Ćatić

Bila je istinski uzor svim borcima za ljudska prava

Hajra Ćatić. Arhiv

Piše: S. Smajlović

11.11.2021

Vijest o smrti Hajre Ćatić potresla je sve članice Udruženja „Srebreničke majke“ sa sjedištem u Srebrenici. One će se danas nakon kommeoracije u Kulturnom centru okupiti ispred Čaršijske džamije u Drebrenici, gdje će biti klanjana dženaza i zauvijek oprostiti od majke Hajre, čiji će posmrtni ostaci biti ukopani u Komarčevu, gradskom mezarju.

- Hajra Ćatić dostojanstvena heroina bila je istinski uzor svim borcima za ljudska prava, ali i primjer kako čovjek nakon pregoleme tuge, patnje i stradanja može sačuvati zdrav razum i srce otvoreno za sve ljude bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnu ili bilo koju pripadnost - kaže Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „ Srebreničke majke“.

Saliha Osmanović, iz Dobraka kod Srebrenice, s tugom govori o smrti Hajre Ćatić.

- Napustivši nas majka Hajra ostavila nam je obavezu, nastavak borbe za istinu i pravdu i svakako sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, kaže dodajući da je imala posebno mjesto u srcima nas Srebreničana, Podrinjaca i u srcima svih bosanaca i hercegovaca, ali i ljudi širom svijeta, koji su prepoznali njenu veličinu - kazala je Saliha.

 - Sve nas je manje, a Hajra je jedna od 530 srebreničkih majki koja je napustila ovaj svijet, a nije pronašla kosti svog sina Nine Ćatića. Sve nas je manje, koje obilaze bijele nišane u Memorijalnom centru Potočari i sve je manje onih koje će otići, a neće ukopati kosti svojih najmilijih - kaže majka Šuhra Malić iz Pečišta kod Srebrenice.

Rahmetli Hajra Ćatić bit će ukopana 11. kada se više od dvije decenije 11. svakog mjeseca u Tuzli organiziraju mirni protesti majki Srebrenice i Podrinja, na čijem čelu je uvijek bila majka Hajra. Dana, zbog njene dženaze protesti neće biti organizirani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.