SVJETSKI MEDIJI

Dodik za Reuters: Nisam spreman da žrtvujem mir za Republiku Srpsku

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Bosna doživljava svoju najtežu političku krizu od kraja rata 1990-ih, oživljavajući strah od novog sukoba

Milorad Dodik. Arhiva

H. J. I.

11.11.2021

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, čije se secesionističke ideje široko smatraju ugrožavanjem bosanskog mirovnog sporazuma, rekao je u intervjuu za Reuters u četvrtak da nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira u Bosni.


Najteža politička kriza od rata

- Nisam spreman da žrtvujem mir ni za šta. Nisam spreman da žrtvujem mir za borbu za Republiku Srpsku - rekao je Dodik, koji je srpski član tročlanog međuetničkog Predsjedništva BiH.

Dodikovi komentari dolaze u trenutku kada Bosna doživljava svoju najtežu političku krizu od kraja rata 1990-ih, oživljavajući strah od novog sukoba nakon što su bosanski Srbi krajem jula blokirali rad centralne vlade, dok je Dodik najavio mjere usmjerene na razbijanje ključnih državnih institucija.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu pod pokroviteljstvom SAD-a kojim je okončan razorni rat 1992-1995, Bosna je podijeljena na dvije autonomne regije - Republiku Srpsku i Federaciju u kojima dominiraju Hrvati i Bošnjaci, koje povezuje slaba centralna vlast.

Ustav zemlje je dio mirovnog sporazuma.


Nepokolebljivi pristalica Rusije

Dodik, nepokolebljivi pristalica Rusije, ponovio je da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH, najvišeg pravosudnog tijela i poreske uprave.

On kaže da tri institucije, koje predstavljaju ključne stubove državne bezbjednosti, vladavine prava i fiskalnog sistema uspostavljene na osnovu odluka međunarodnih mirovnih izaslanika, nisu sadržane u Ustavu i da su se pokazale beskorisnim.

Njegov tim će te inicijative, kao i poništavanje oko 140 zakona koje su nametnuli mirovni izaslanici, predložiti Parlamentu RS do kraja novembra, rekao je on.

- Povući ćemo naš sporazum (o zajedničkoj vojsci) i ostaviti rok od šest mjeseci za izradu propratnih zakona - rekao je, ostavljajući otvorenu mogućnost rasprave o promjenama snaga za koje je rekao da su nefunkcionalne i preskupe.



Autonomija RS unutar Bosne

Međunarodni mirovni izaslanik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), upozorio je Vijeće sigurnosti UN-a u prošlosedmičnom izvještaju da su Dodikovi potezi "ravni secesiji bez njenog proglašenja".

Šmit je za Reuters rekao da će crvena linija za međunarodnu zajednicu biti povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga.

Dodik je ranije rekao da cilja na punu autonomiju Republike Srpske unutar Bosne, a ne na otcjepljenje, što ne bi uticalo na teritorijalni integritet zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.