REAKCIJA RUSIJE

Zaharova: PIC opet imao antidejtonski ispad, uznemireni smo

Politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH

Marija Zaharova. Agencije

H. J. I.

11.11.2021

- Saopćenje Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIC) o podršci takozvanom "visokom predstavniku" u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom i još jedan antidejtonski ispad ovog tijela - izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.


Rusija nije bila obaviještena

- Uznemireni smo zbog još jednog antidejtonskog ispada članova Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u Sarajevu. Saopćenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog 'visokog predstavnika' za BiH predstavlja grubo kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čiji je punopravni član i Rusija - navela je Zaharova.

Ona je ukazala da partneri nisu htjeli čak ni da obavijeste Rusiju da se priprema još jedno saopćenje ovog odbora, te da su samovoljno dodali u fusnoti "da ga Rusija ne podržava", objavljeno je na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.


Stvaranje novih podjela

Ne ulazeći u suvišne komentare sadržaja nelegitimnog saopćenja, navodi ona, mora se konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH. 

- Ubijeđeni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima, jačanju bezbjednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podjela - naglasila je ona.

Zaharova je istakla da "odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade", prenosi Srna.

- Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH - navodi se u saopćenju ruskog MIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.