DŽABA KREČILI

Propao Osmicin plan za smjenu komesara Selimovića

Osmica je ključni inicijator, potpomognut određenim tužiocima Tužilaštva KS, da se Selimović ukoni iz Uprave policije

Selimović i Mehmedagić: Propala je cjelodnevna hajka režimskih medija da se na ovaj način inicira smjena komesara. Avaz

Piše: Miralem Aščić

11.11.2021

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevo, nije večeras donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Nusreta Selimovića, prvog čovjeka Uprave policije KS.

U prijevodu, propala je cjelodnevna hajka režimskih medija da se na ovaj način inicira smjena Selimovića, a pod krinkom navodnog opstruiranja istrage vezane za ubistvo dvojice sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića na Alipašinom Polju prije tri godine.


Pet članova bilo protiv

Nezavisni odbor danas je ustvari razmatrao jednostranu informaciju koju je dostavilo Tužilaštvo KS vezano za ovaj slučaj.

Međutim, od ukupno sedam članova Nezavisnog odbora samo su dva bila za iniciranje disciplinskog postupka, dok je pet članova bilo protiv.

Dva člana koja su bili za "smjenu" očekivano dolaze iz SDA, i pod kontrolom su Obavještajno sigurnosne agencije OSA-a i Osmana Mehmedagića Osmice, direktora ove službe.

Osmica je ključni inicijator, potpomognut određenim tužiocima Tužilaštva KS, da se Selimović ukoni iz Uprave policije.

Motiva je više. Prvi, Selimović je skoro jedini policijski čelnik na kojeg SDA i Osmica godinama ne mogu uticati i sprovoditi svoje policijsko - tužilačke montaže. Drugi je motiv očita osveta zbog hapšenja prvog čovjeka tajne službe u julu ove godine.

No, na kraju je sve propalo.


Sve uništili

Koliko je OSA-a uz pomoć određenih pojedinaca u SIPA-i ozbiljna u namjeri da sruši Selimovića govori podatak da su noć uoči akciju i hapšenja osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca, svjesno provali akciju pripremanu mjesecima. Na kraju su i uspjeli. 

Ključni čovjek nije pronađen ali jesu dokazi dovoljno da se Tužilaštvu prijavi više od pet osoba koje su mogu dovesti u vezu s likvidacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.