SAOPĆENJE SDS-A

Stanić: Zbog čega ulaganja u UKC RS nisu riješila probleme

On kaže da se ne vidi kraja podizanju enormnih kredita za potrebe UKC RS, niti kada će obećanje o " UKC RS pod jednim krovom "

Slobodan Stanić. Avaz

E. T.

16.11.2021

Kako je moguće da je uprkos enormnim količinima novca dosada uloženim u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske toliko problema ostalo nerješeno, pita Slobodan Stanić, predsjednik odbora za zdravstvo SDS-a.

On kaže da se ne vidi kraja podizanju enormnih kredita za potrebe UKC RS, niti kada će obećanje o " UKC RS pod jednim krovom ", koje je davno trebalo biti realizovano, biti konačno ispunjeno.

- Po količini novca koji je utrošen u UKC RS primičemo se najskupljim klinikama u svijetu, a veliki broj naših pacijenta i medicinskog osoblja boravi u objektima koji su potpuno neuslovni - istakao je Stanić, dodajući da će ukoliko se ovako nastavi UKC RS po troškovima izgradnje dostići prestižnu klinku Mejo.

Stanić je podsjetio na ranije kreditne aranžmane i ulaganja UKC koji i pored ogromne količine uloženih sredstava nisu riješili mnoge probleme.


Krajem 2018. objekat je pušten u rad

- Dobar dio sredstava iz robno kreditnih aranžmana Koreja-1 od 11.5 miliona KM, Koreja-2 od 44.5 miliona KM, otišao je u opremanje UKC RS, dok je sa Korejom- 3 od 49.5 KM trebalo u potpunosti da bude završeno Južno krilo UKC-a - kaže Stanić.

Podsjeća da je nakon toga se za rekonstrukciju centralnog bloka i izgradnju Sjevernog krila povučen dugoročni kredit od EIB-a od 195 miliona KM, kojim je najavljivan "UKC RS pod jednim krovom ".

- Krajem 2018. objekat je pušten u rad, a zgrada Klinike za Ginekologiju i Akušerstvo nije obuhvaćena tim projektom pa je u nju naknadno ulagan značajan iznos. Takođe nije obuhvaćena ni Klinika za Infektivne bolesti, što pojavom Kovida posebno dolazi do izražaja - navodi Stanić.

On napominje da pacijenti Klinike za psihijatriju i dalje borave u katastrofalnim uslovima, uprkos obećanjima da će biti preseljeni u novi objekat.

- Na Paprikovcu su značajna sredstva uložena u započeti objekat te klinike, ali on nikad nije završen, a pacijenti i osoblje smješteni su u stare nebezbjedne barake gdje bi se za sedam dana i zdrav razbolio - upozorava Stanić.

Dodaje da je još mnoge stvari koje su na UKC RS ostale nerješene.

- U Centralnom bloku nije osposobljena centralna klima, vidjeli smo kako izgledaju dijelovi kuhinje, a i da bi se riješilo grijanje spremaju se novi krediti. Utroškom od 49.5 miliona KM nisu završeni poslovi i krenulo se sa novim trošenjima! Već 2016. u Južno krilo se iz kredita ulaže novih 19 miliona KM, a 2018. robno-kreditnim aranžmanom Vlade RS se stvara obaveza za Kardiohirurgiju od još 19.5 miliona KM grupi ponuđača, što će Vlada RS plaćati u ratama - napominje Stanić.

Međutim tu nije kraj, dodaje Stanić ističući da je i prije nekoliko dana na 145- oj sjednici Vlada RS neobjašnjivo dodaje još nešto više od pet miliona KM za projekte na UKC.

- Kada se ovome doda izgradnja garaže od 35 miliona KM, sanacija klizišta, velika ulaganja u zgradu Stare hirurgije, razna ulaganja Vlade, resornog ministarstva, ulaganja privatno - javnih partnera Hemodijaliznog centra i Radioterapije, ulaganja u informatiku... primičemo se najskupljim klinikama u svijetu, a da niz pobrojanih problema uopšte nije riješen - ocijenio je on.

On navodi da se, dok su najteži onkološki i hematološki pacijenti i dalje smješteni u neuslovnoj staroj hirurgiji, rukovodstvo UKC bavi namještanjem tendera, što je, kaže on, potvrdila i odluka Komisije za razmatranje žalbi.


Ako se oni pitaju kraja nema

- Danas saznajemo da je Komisija osporila uslove novog tendera za izgradnju Onkologije čija je vrijednost 56 miliona KM, tako da je ovaj tender oboren po drugi put - rekao je Stanić.

Stanić pita gdje je kraj bahatosti, megalomaniji i pohlepi.

- Ako se oni pitaju kraja nema, već duže se provodi plan podizanja novih kredita za nove gradnje, sa što dužim grejs periodom i što dužim rokom otplate! Kraj će uslijediti promjenom politika u Srpskoj koje su do ovog stanja dovele. Nova Vlada RS treba krenuti čistiti ribu od glave, izvršiti vještačenje svih, gradnji, svih opremanja, odstupanje od projekata, razlike tenderisanog i izvedenog stanja, svih robno- kreditnih aranžmana i privatno javnih partnerstava - kaže Stanić.

On poručuje da to prije svega treba učiniti kako više nikom ne bi palo na pamet da bilo šta slično pokuša, a kamoli uradi.

- Odgovorni će svakako morati objasniti kako je utrošena svaka marka od ovih skoro 400 miliona KM, šta smo za to dobili, a šta nismo. Gdje su crte razgraničenja između različitih ulaganja! Mnogi će u svemu tome početi da prebacuju odgovornost jedni na druge, ali to im sigurno neće pomoći, jer će biti dovoljno mjesta za sve koji su krivi pod ‘jednim krovom’ - kaže Stanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.