NAKON SASTANKA

Finci: Očigledno je da mi sami nemamo rješenja, to je glavni problem

Sjetite se da smo po ovakvom Izbornom zakonu imali izbore i ranije i nikome nije smetalo to, istakao je

Jakob Finci. L. Memčić

Piše: L. Memčić

16.11.2021

U rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) danas su na razgovarali Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema u BiH, nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony Blinken).

Nakon toga, Jakob Finci se obratio medijima. On je kazao da je u BiH uvijek dobro popiti kafu s prijateljima, pa čak i s onima s kojima se ne slažete jer se tako neke stvari riješe.

- Očito da mi sami nemamo rješenja. Ovi stranci koji dolaze očekuju od nas rješenja. Mi nemamo rješenja i to je glavni problem. Pokazalo se da ima puno volje - dodao je Finci.

Rekao je da izbori 2022. godine trebaju biti održani te se osvrnuo na izmjene Izbornog zakona.

- Sjetite se da smo po ovakvom Izbornom zakonu imali izbore i ranije i nikome nije smetalo to. Ako smo mogli imati izbore po ovakvim pravilima igre, zašto ih ne bismo imali opet. Mi imamo vremena do maja 2022. Onda je bolje ove izbore proživjeti po istim pravilima. Znamo da su u suprotnosti Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ali bilo je i ranije. Kolega Sejdić i ja čekamo 12 godina na implementaciju presude – zaključio je Finci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.