ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović otkrio: Chollet predao Predsjedništvu BiH pismo državnog sekretara SAD

Nadam se da ćemo sa našim prijateljima iz SAD, EU i drugim prijateljima razriješiti ovu situaciju, istakao je

Piše: L. Memčić

16.11.2021

Džaferović prilikom obraćanju medijima. A. Saračević

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH obratio se javnosti nakon sastanka sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), a sastanku su prisustvovali i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

Džaferović je nakon sastanka poručio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Ono što je vrlo bitno i važno je da nije moguće unilateralno povlačenje iz institucija. Ne smije se nastaviti blokada institucija, institucije moraju da funkcioniraju. U okviru Predsjedništva, Vijeća ministara i Paralemtarne skupštine.

Danas smo dobili i pismo američkog državnog sekretara i bit ćete obaviješteni o tom pismu - naveo je.

Džaferović je dodao je uvjeren da će institucije biti deblokirane te da će BiH nastaviti putem reformi, ispunjavanja 14 prioriteta.

- Jednostavno drugog puta nema. Čitav svijet to vidi. To je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. Treba da unapređujemo okvir u kojem funkcionirano. Nadam se da ćemo sa našim prijateljima iz SAD, EU i drugim prijateljima razriješiti ovu situaciju - istakao je.

Na pitanje da li je bilo riječi o sankcijama, naveo je da će mediji biti obaviješteni u pismu koje će dobiti.

- Mi trpimo ogromne štete. Budžet nije usvojen. Vidjeli ste ljetos, mi ne možemo uz pomoć Oružanih snaga pomoći stanovništvu. Nema odluke, nema ugovora - dodao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.