ŠOKANTNO

Istražitelju koji je radio na ubistvu sarajevskih policajaca prijete smrću: "Odrezat ćemo ti glavu i baciti je u tursko Sarajevo"

Na desetine poruka, koje je istražitelj dobio direktno na broj mobitela, a proslijeđene su Tužilaštvu KS, za sada još uvijek stoje kao mrtvo slovo na papiru

Miralem Aščić

Alipašino Polje: Ubice na slobodi, ko minira istragu

Foto: Arhiv


Istražitelju MUP KS (identitet poznat "Avazu") koji je od prvog dana bio uključen u istragu o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018.godine na Alipašinom Polju, određene osobe povezane s kriminalnim podzemljem, prijete smrću, pozivajući već duže vrijeme na pripremanje njegovog ubistva.

Na desetine poruka, koje je istražitelj dobio direktno na broj mobitela, a proslijeđene su Tužilaštvu KS, za sada još uvijek stoje kao mrtvo slovo na papiru.

Žele ga se riješiti

Prijetnje su dobijali i ostali članovi istražnog tima, no pitanje je zašto Tužilaštvo KS nije poduzelo konkretne poteze.

Jedna od poruka koja je stigla istražitelju je i "Odrezat ćemo ti glavu i baciti je u tursko Sarajevo", "Ti si obični poturica"... Njemu je ranije bombom razneseno vozilo.

Saznajemo da, međutim, tužioci, umjesto da sve istraže, rade na tome da se ovoj osobi oduzme sigurnosna dozvola, pod krinkom da je radio za strane obavještajne agencije.

Ovaj istražitelj je bio uključen u istragu o likvidacijama od samog početka. No, odlukom Tužilaštva KS, a što smo sinoć i objavili, MUP KS je uklonjen iz daljnje istrage, a ona je sada povjerena SIPA-i.

 - Iako SIPA od samog počinjenja krivičnog djela ubistva pripadnika MUP-a KS poduzima radnje u predmetu, naredbom Tužilaštva KS od 12. novembra naloženo je SIPA-i da nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza - izjavila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Raspisana potjernica

Odluka, koju potpisuju tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić dolazi 10 dana nakon što je MUP KS dostavio dopunu izvještaja o osobama za koje se osnovano sumnja da su počinile likvidaciju, kao i njihovim pomagačima.

Radi se o prvoosumnjičenom Aleksandru Macanu s Pala i još najmanje pet osoba. Za Macanom je tek jučer raspisana međunarodna potjernica, iako je izvještaj Tužilaštvu KS upućen 5. novembra. 

U prijevodu, Tužilaštvo KS, koje je nedavno optužilo komesara Nusreta Selimovića da opstruira istragu, oduzelo je već skoro rasvijetljen slučaj od MUP-a KS i dodijelilo ga SIPA-i.

Otkrivene su putem aplikacije "Sky"

No, sve je puklo kada je MUP KS, koji je dobio informacije od Europola vezane za organizirani kriminal protiv određenih osoba, a nisu povezane s ubistvom policajaca, proslijedili Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Saznajemo da su tužioci KS smatrali da su oni trebali imate ove podatke, a otkrivene su putem aplikacije "Sky". U ovim porukama spominju su i kriminalne osobe povezane s rukovodstvom OSA-e. 

NA VRH

Podijeli članak na