CRVENA OLOVKA

Zvonko Marić: Novalića sam pitao da li je normalan, Izetbegović je u opasnoj fazi

U toku intervjua, Marić se osvrnuo i na slučaj djevojčice Džene Gadžun, te kontrolu privatnih poliklinika

Piše: H. J. I.

17.11.2021

Gost večerašnjeg izdanja "Crvene olovke" bio je novinar i šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić.

U toku intervjua, Marić se osvrnuo na slučaj djevojčice Džene Gadžun, kontrolu privatnih poliklinika, prijedloge premijera Fadila Novalića, rad Vlade Kantona Sarajevo, predstojeće izbore...


Slučaj Džene Gadžun

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, kako komentira slučaj preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, istakao je da se krivac mora pronaći.

 - Odgovornost uvijek izostaje u ovakvim situacijama, ali ovo je suviše teška i bolna opomena za sve nas da nešto poduzmemo. Mi kao zastupnici smo ukazivali na takve propuste koji se dešavaju, imajući naravno informacije od ljudi koji su kontaktirali sa nama, i upozoravali smo na nedostatak nadzora nad radom privatnih zdravstvenih ustanova. Moram reći da tražim hitnu akciju. Ovo da se desilo u nekoj pravnoj zemlji odmah bi se reagiralo - rekao je Marić.

Dodao je da je moguće da se umiješa i politika u to sve, na osnovu ranijih iskustava da se u takvim situacijama ne bira mjesto ili vrijeme.


Novalić je manipulator

Marić se osvrnuo i na prijedloge zakona premijera Novalića vezane za povećanje čitavog niza poreza kao i prednacrt zakona i jakim alkoholnim pićima.

- Ja sam primijetio da premijer Novalić, koji je manipulator prije svega, ima taj manir da kada želi nešto da pusti u proceduru, pušta prije toga kroz medije i društvene mreže probne balone da vidi na kakav odjek će naići. Taj zakon nikada ne bi prošao. Ja sam se osobno njemu obraćao, u nekoliko navrata, ja sam u jednom trenutku rekao, da ono što on radi, nije više pitanje ekonomije, ni političko pitanje, pitanje zdravstva, nego naprosto normalnosti i pitao sam ga da li je normalan – rekao je Marić.

Komentirao je i nedavne događaje vezane za izmjene Izbornog zakona.

- Zamislite u kakvu opasnu fazu ulazi gospodin Izetbegović kada kaže da međunarodna zajednica inzistira da se on i Čović dogovore oko Izbornog zakona. Dosta su se njih dvojica dogovarali, vidimo sad rezultat. Uvijek kada su se dogovarali, su razgovarali bez svjedoka. Zašto nisu htjeli da neko prisustvuje? – ističe Marić.


SBB uvijek ima isti kurs

Marić se osvrnuo i na kritike svojevremeno upućene SBB-u i predsjedniku Radončiću.

- Znate, kritizirali su u SBB svojevremeno, predsjednika Radončića, da se mi na neki način ponašamo kao opozicija u poziciji kada smo na vlasti. To su diletantni. Kako bi mi mogli da utičemo i na koalicione partnere ako bi im aplaudirali za svaku glupost. Mi im to ukažemo, da to neće ići i onda djelujemo. Naravno, ljudima izgleda kao opozicija, ali to su demagoške priče jer šta to znači ako ste koalicioni partneri? Da dopuštate sve, da zatvarate oči pred glupostima? Da zatvarate oči pred onim što je štetno za građane? Oni kažu opozicija u poziciji? Pa kako da djelujemo? Mi imamo potpuno isti kurs kada smo u poziciji i opoziciji za sve napredne ideje, ja mislim da je to zdrava logika, i naša zdrava ambicija, da podržavamo sve što je pozitivno – zaključio je Marić. 

Cijeli intervju pogledajte na Avaz TV. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.