LIDER SDS-A

Šarović: Igrati se sa drugim dejtonima i raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma previše je opasno

U nedjelju, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi "Wright Patterson" u gradu Dejton parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini

Mirko Šarović, lider SDS-a. Arhiv

N. Aj. / Srna

19.11.2021

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma završen rat u Bosni i Hercegovina te da je Republika Srpska, kako je kazao, međunarodno verifikovana.

- RS i autonomija koju smo stekli Dejtonom dovoljan je okvir za naš narod u ovom trenutku, bez obzira što su sada neke od nadležnosti prenesene na nivo Bosne i Hercegovine - rekao je Šarović Srni.

Poručio je da u RS uvijek treba da se čuva Dejtonski mirovni sporazum, bez obzira na trenutne izazove i probleme.

- Igrati se s nekim drugim dejtonima i nekim raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma previše je opasno, jer vjerujem da nam nikada ne bi dali koliko smo dobili Dejtonskim sporazumom - rekao je Šarović.

Prema riječima predsjednika SDS-a, obilježavanje 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma svake godine doživljava s pomiješanim osjećanjima.

U nedjelju, 21. novembra, navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi "Wright Patterson" u gradu Dejton parafiran Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan rat i uspostavljen novi ustavnopravni poredak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.