REAGIRANJE NA PISMO

Aćimović za "Avaz": Vlasti BiH vrše pritisak na MMF da ponovo dobiju kredite

Ako dobiju kredite bez ikakvih uslovljavanja neće doći ni do kakve podjele UIO – ističe Aćimović

Aćimović: Tražili novac. Avaz

Piše: A. Bajramović

22.11.2021

Vlasti BiH već duže vrijeme ucjenjuje međunarodne kreditore, kako bi bez ikakvih uvjeta dobili nove iznose sredstava, kaže za “Avaz” ekonomski analitičar i bivši bh. diplomata Draško Aćimović, komentirajući pismo MMF-a upućeno Vijeću ministara BiH. U pismu se, podsjetimo, od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije traži odgovor na sasvim logično pitanje – u slučaju da se RS zaista povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ko će vratiti ranije preuzeta zaduženja.

- Dogovorenom strategijom, jer ovo je dogovorena priča, o dijeljenju Uprave za indirektno oporezivanje vlasti BiH organizovano pritišću MMF da ponovo dobiju kredite. Pri tome prijete podjelom UIO BiH. Iz izvora unutar MMF-a imam informaciju da su i tokom posljednjih razgovora tražili da dobiju novac bez ikakvih uslova, što je bez presedana. S ovom ucjenom koja je trenutno na sceni na kraju će im se to i odobriti – kazao nam je Aćimović.

Inače, Aćimović je jedan od ekonomskih eksperata iz BiH koji su u otvorenom pismu međunarodnim institucijama tražili da se nova kreditna zaduženja i finansijska podrška BiH uvjetuje reformama. – Ako dobiju kredite bez ikakvih uslovljavanja neće doći ni do kakve podjele UIO – ističe Aćimović.


Dogovorena strategija

U pismu se, kako je portal "Avaza" objavio, od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije traži odgovor na sasvim logično pitanje – u slučaju da se RS zaista povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ko će vratiti ranije preuzeta zaduženja.

- Dogovorenom strategijom, jer ovo je dogovorena priča, o dijeljenju Uprave za indirektno oporezivanje vlasti BiH organizovano vrše pritisak na MMF da ponovo dobiju kredite. Pri tome prijete podjelom UIO BiH. Iz izvora unutar MMF-a imam informaciju da su i tokom posljednjih razgovora tražili da dobiju novac bez ikakvih uslova, što je bez presedana. S ovom ucjenom koja je trenutno na sceni na kraju će im se to i odobriti – kazao nam je Aćimović.


Ako dobiju kredite

Inače, Aćimović je jedan od ekonomskih eksperata iz BiH koji su u otvorenom pismu međunarodnim institucijama tražili da se nova kreditna zaduženja i finansijska podrška BiH uvjetuje reformama.

– Ako dobiju kredite bez ikakvih uslovljavanja neće doći ni do kakve podjele UIO – ističe Aćimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.