KANTONALNE SKUPŠTINE FBIH

Podrška i osnaživanje BiH na putu ka EU integracijama

Ključni koraci su borba protiv korpcije koja u sebi sadrži vladavinu prava, pravnu sigurnost i sve što su visoki standardi EU

S konferencije "Podrška i osnaživanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU integracijama". Fena

Fena

23.11.2021

"Podrška i osnaživanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU integracijama" bila je tema prve konferencije kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, kao domaćin konferencije, podsjetio je da se Bosna i Hercegovina obavezala na provođenje niza procesa ka približavanju i integraciju sa Evropskom unijom, a na tom putu je neophodan aktivniji angažman kantona u Federaciji BiH.

- Stoga smo odlučili organizirati konferenciju na kojoj ćemo ponuditi najreprezentativnije zakonske propise koji su poznati široj javnosti ali i međunarodnoj zajednici. Jedan od takvih propisa je i Zakon o porijeklu imovine – kazao je Okerić na konferenciji za medije, te dodao da je Kanton Sarajevo lider u borbi protiv korupcije.


KS ima najbolji antikoruptivni sistem u BiH

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić je naveo da je intencija konferencije umrežavanje sistema borbe protiv korupcije u kantonima Federacije BiH, jer ključni koraci integracije BiH u EU su borba protiv korpcije koja u sebi sadrži vladavinu prava, pravnu sigurnost i sve što su visoki standardi EU.

- Kanton Sarajevo ima visoke standarde borbe protiv korupcije, i zasigurno ima najbolji antikoruptivni sistem u BiH. Sve zahvaljujući tome što imamo profesionalizirani Ured za borbu protiv korupcije, jedinstven pravni okvir i visok nivo transparentnosti koji se oslikava kroz informacioni sistem Ureda koji imamo – istakao je Kafedžić.

Intencija je da na konferenciji kolegama iz drugih kantona ponude iskustva i prakse koje KS ima, šta sadrži informacioni sistem, šta je to transparentnost, koliko je važna u vladavini prava i pravnoj sigurnosti, šta je to važno za organizacije civilnog društva, za medije istraživače i na koji način, a sve to varća povjerenje u rad institucija i jača integritet od pojedinca do kolektiva.


Dobra praksa i rješenja u oblasti inkluzivnog obrazovanja

Predsjedavajući Skupštine posavskog kantona Blaž Župarić izrazio je nadu da će kantoni u borbi protiv korupcije iskoristiti dobru praksu koju Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton imaju, a sve kako bi BiH išla ka pridruživanju EU integracijama.

Skupština Unsko-sanskog kantona već je usvojila izmjene i dopune Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, a predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić je podsjetio da je USK prvi kanton u Federaciji koji ima Zakon o oružju i municiji i ima certifikat EU.

Mogu ponuditi, kaže, i dosta dobre prakse i rješenja u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

Učesnici konferencije su građanima BiH čestitali predstojeći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.