SARAJEVO

Džaferović se sastao sa glavnom sekretarkom OSCE-a Helgom Marijom Šmid

Razgovarano je o aktualnoj sigurnosnoj krizi izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska

H. J. I.

Sa današnjeg sastanka

Foto: Predsjedništvo BiH


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je glavnu sekretarku OSCE-a Helgu Mariju Šmid (Schmid).

Razgovarano je o aktualnoj sigurnosnoj krizi izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović naglasio je da vlasti entiteta RS mogu ostvariti svoje najave samo pokušajem primjene protupravne sile protiv institucija države Bosne i Hercegovine, čime bi srušile mir u Bosni i Hercegovini.

U fokusu razgovora je bila i blokada institucija, koja je rezultat nedolaska zastupnika i ministara iz entiteta RS na sjednice Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, kao i glasovanja člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta protiv svih tačaka dnevnog reda sjednica Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je podcrtao da postupci vladajuće strukture u RS, na čelu sa Dodikom, nisu izolovani incident, već dio višegodišnjeg projekta, čija je konačna namjera secesionističke prirode.

Razgovarano je i o prijedlozima OSCE-a, kada je u pitanju povećanje transparentnosti i zaštita integriteta izbornog procesa.

Tema razgovora je bila i segregacija u formi "dviju škola pod jednim krovom", te diskriminacija u obrazovnom sistemu, kroz zabranu upotrebe bosanskog jezika u entitetu RS, navodi se u saopćenju. 

Više o temi Šefik Džaferović

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Džaferović uputio čestitku povodom Dana Sandžaka
NA VRH

Podijeli članak na