UPUTIO PISMO AMBASADORIMA

Bećirović: Da li ste svjesni kakvim mračnim silama dajete pogonsko gorivo tolerirajući separatističku politiku Milorada Dodika

Oni koji neskriveno i sistematski pokušavaju destruirati Dejton prijete pravnim nasiljem, kao i oružanim u vidu opkoljavanja i napada na kasarne legalnih OS BiH, rekao je Bećirović

Bećirović: Na strani države BiH je i međunarodno i domaće pravo. Avaz

Piše: L. M.

28.11.2021

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo ambasadorima u BiH, ambasadoru SAD Eriku (Eric) Nelsonu, ambasadorici Francuske Kristini Tudik (Christine Toudic), Njemačke Margaret Uber (Uebber), Ruske Federacije Igoru Kalabuhovu, Velike Britanije Metju Fildu (Matthew Field), šefu delegacije EU u BiH Johanu Satleru i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

U pismu Bećirović upozorava da sutrašnja sjednica Doma naroda ima višestruk značaj jer će se, između ostalog, činjenično utvrditi koje političke snage su spremne, a koje nisu za djelovanje u okvirima pravne i demokratske države i zakonitog obavljanja povjerenih dužnosti.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.





Aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava

- Poštovane ekselencije,

Pred očima cjelokupne domaće i međunarodne javnosti provodi se agresivan, nedvosmislen, riskantan i za mirovni proces poguban udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vrijeme toleriranja ovakve destruktivne antidejtonske i antiustavne politike je isteklo. Milorad Dodik i njegova organizirana grupa ne mogu se više zaustaviti saopćenjima, izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima. Vrijeme je za odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost.

Kao ambasadore zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivam vas da obavijestite vlade vaših zemalja da je u Bosni i Hercegovini aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava sa nesagledivim posljedicama za cijelu međunarodnu zajednicu. Vaš autoritet je, također, na velikom ispitu. U vaše zemlje, kao svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, usmjerene su oči ogromne većine dobronamjernih građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i brojnih drugih država na raznim merdijanima i paralelama naše civilizacije.

Slovo Dejtona

Poštovane ekselencije,

Nakon sutrašnje sjednice Doma naroda imat ćete zaokružene sve činjenice. Vama je poznato ko ne izvršava svoje dužnosti u Predstavničkom domu, a od sutra ćete imati i odgovor ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i u Domu naroda. Potcrtavam još jednom, uvažene ekselencije, sutra ćete imati cjelovitu sliku ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer blokada državnih organa Bosne i Hercegovine je najgrublji pokušaj destruiranja ovog međunarodnog ugovora.

Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisano je da Ustav države Bosne i Hercegovine stupa na snagu „kao ustavni akt, kojim se amandmanski mijenja i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine“, kao i da će „Republika Bosna i Hercegovina čije će zvanično ime od sada biti 'Bosna i Hercegovina' nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnom strukturim modificiranom kako je ovdje određeno i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija (...)“. Dakle, to je slovo Dejtona.

Dosljedno poštovati principe ustavnosti i zakonitosti

Uvažene ekselencije,

Mi ćemo dosljedno poštovati principe ustavnosti i zakonitosti, ali nećemo moliti delegate i poslanike iz bh. entiteta RS da izvršavaju preuzete dužnosti, poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Samo poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i dolaskom na sjednice državnih organa moguće je očuvati entitetsku strukturu unutar države Bosne i Hercegovine. Nedolazak na sjednice državnih organa put je u unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i nestanak dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini. Antidejtonska blokada državnih institucija mogla bi u konačnici vratiti na dnevni red i provedbu pravosnažnih presuda sudova Ujedinjenih nacija. Zato politika Milorada Dodika nije samo opasnost već i moguća neočekivana šansa za povratak pravde. Ako se, antidejtonskim i jednostranim djelovanjem Milorada Dodika i njegove organizirane grupe, takva prilika ukaže Ujedinjene nacije i njena punopravna članica država Bosna i Hercegovina ne smiju je propustiti.

Dejtonski mirovni sporazum je donio mir u regionu. Međutim, u trenutku potpisivanja ovog međunarodnog ugovora nisu bile poznate planetarne sudske presude koje su početkom XXI. stoljeća utvrdili najviši sudovi Ujedinjenih nacija. Ti sudovi su, između ostalog, činjenično i pravosnažno presudili počiniocima jedinog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, kao i zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Svjetski sudovi su, također, pravosnažno osudili i države koje su pokrenule udružene zločinačke poduhvate protiv Republike Bosne i Hercegovine, kao i jedinu evropsku državu koja je prekršila Konvenciju Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Rušitelji Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju znati da ove sudske činjenice nije moguće sakriti i ignorirati u XXI. stoljeću.

Vrijeme za zaustavljanje novog i nesagledivog ratnog požara ističe

Ekselencije,

Na strani države Bosne i Hercegovine je i međunarodno i domaće pravo. S druge strane, oni koji neskriveno i sistematski pokušavaju destruirati Dejtonski mirovni sporazum prijete pravnim nasiljem, kao i oružanim u vidu opkoljavanja i napada na kasarne legalnih Oružanih snaga BiH. Nastavak mirnog posmatranja pravnog nasilja, separatizma i prijetnji oružanim nasiljem, na početku treće decenije XXI. stoljeća, u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, ne predstavlja problem samo za Bosnu i Hercegovinu. Da li ste svjesni kakvim mračnim silama širom Evrope i svijeta dajete pogonsko gorivo tolerirajući ekstremističku, separatističku i anticivilizacijsku politiku Milorada Dodika i njegove organizirane grupe?

Vrijeme za zaustavljanje novog i nesagledivog ratnog požara opasno ističe. Pomozite građanima i narodima Bosne i Hercegovine (Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalima) jer imate međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštitite stanovnike naše napaćene države. Osim obaveze, snage i mehanizama nedostaje vam i četvrti element – konkretna politička volja. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina jer puno je bolje spriječiti ekstremiste nego ponovo liječiti ratne drame i tragedije koje one prouzrokuju.

Na kraju, poštovane ekselencije, nemojte nikada zaboraviti evropsko i svjetsko stoljetno iskustvo:

Popuštanje pred politikama teritorijalnog ekspanzionizma nikada nije rezultiralo ničim dobrim - naveo je delegat SDP-a u pismu upućenom ambasadorima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.