AVAZ NA LICU MJESTA

Lideri opozicije nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Ako vlast želi podršku, moraju dati garanciju da ćemo imati fer i poštene izbore

Nije problem u opoziciji, već u tajnim politikama sva tri lidera čiji su taoci danas građani BiH i zbog čije politike masovno napuštaju BiH, kazao je Radončić

L. Memčić

Radončić i Nikšić: Važan nastup opozicije

Foto: Avaz


Nakon sastanka sa Metjuom Palmerom, specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu, i Angelinom Ajhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove, predsjednici stranaka opozicije obratili su se ispred zgrade rezidencije.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je da niko ne nameće nekakvo rješenje.

Prvi korak

- Dakle, ljudi nisu ponudili nikakvo rješenje, i dalje smo pričali o svemu. Mogu reći da sam zadovoljan današnjim nastupom ove ekipe i činjenicom da smo uspjeli afirmisati one zaključke opozicionih stranaka koji su potpisani u Državnom parlamentu, gdje smo insistirali da je prvi korak priče osiguravanje fer i poštenih izbora, što je vrlo važno nama kao opizicionim strankma, ali smatram i javnosti. I evo, ako kompletan ovaj proces propadne, ako se ništa ne desi, sigurno ćemo 2022. godine imati fer i poštene izbore – kazao je Nikšić.

Dodao je da se danas nije pričalo o konkretnim rješenjima kada je u pitanju Izborni zakon.

- Spominjalo se opet ukidanje etničkog prefiksa kada je u pitanju Ustav. Otvara se priča ono što je sa večere ove tri nacionalne poglavice u Evropskoj komisiji oko državne imovine, amandmana na Inckov zakon, ustavne i rizborne reforme, ali smo se mi fokusirali na ove zaključke, inisistrali na tome, i mislim da smo uspjeli, da su to prihvatili predstavnici međunarodne zajednice. Dakle, ukoliko vladajući žele podršku opozicije, onda prvo moraju opoziciji dati garanciju da ćemo imati fer i poštene izbore – rekao je Nikšić.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), rekao je da je sastanak opozicije prije nekoliko sedmica bio veoma važan.

Tri trake

- Mi smo danas pokazali koliko je bio važan sastanak opozicije prije nekoliko sedmica, sve ono što smo potpisali, a to je prvo da želimo fer i poštene izbore, pokazat će se kao strateška stvar. Dalje, predložili smo da se proces odvija kao autoput s tri trake. U jednoj traci su fer i pošteni izbori, podizanje izbornih standarda, drugo su domovi naroda, treće je izbor članova Predsjedništva. Ono što ja mogu reći u svoje ime, mislim da nije problem u opoziciji, već je problem u tajnim politikama sva tri lidera čiji su taoci danas građani BiH i zbog čije politike masovno napuštaju BiH – rekao je Radončić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ponovio je Nikšićeve stavove.

- Integritet izbora, automatsko brojanje, skeniranje, videonadzor na biralištima, onemogućavanje izmjena biračkih odbora... Znači, ono što nam omogućava fer izbore, ključno je da bismo uopšte pričali o ostalim stvarima. Mislim da smo danas to kao grupa vrlo čvrsto stavili na sto – naveo je Forto.

Dejan Kovačević danas je predstavljao Narod i pravdu.

- Ono što su rekle kolege prije mene, bitno je, prije svega, osigurati fer i poštene izbore. To je bio osnovni preduslov na kojem smo mi insistirali. Naše kolege iz inostranstva su govorile kako bi trebali ići uporedo, međutim naš je stav, još jednom da ponovim, samo osigurati fer i poštene izbore, a nakon toga sve ostale procese koji se tiču izmjene Ustava i Izbornog zakona – rekao je Kovačević.

NA VRH

Podijeli članak na