OBJAVLJUJEMO DIJELOVE

Šta piše u otpusnom pismu s KCUS-a preminule djevojčice Džene Gadžun

Dva sata je trajala borba ljekara s KCUS-a 14.novembra da se spasi njen život, iako je danima bila spojena i na mehaničku podršku

M. Aš.

Džena Gadžun: Preminula 14.novembra

Foto: Avaz


Roditelji djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, Muris i Amila, dobili su jučer otpusno pismo sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Oni su ranije najavili tužbu protiv onih koji su krivi za liječenje i smrt djevojčice. Njih će u ovoj borbi zastupati advokat Almin Dautbegović i njegov tim.

Poštivajući novinarsku i medicinsku etiku, izdvajamo dijelove pisma i nekoliko važnih činjenica. 

  • Dio otpusnog pisma

    Dio otpusnog pisma

    Foto: Avaz


U otpusnom pismu se navodi da je djevojčica na KCUS dovezena 8. novembra, u 13.50 sati, a da je prije toga, pozvana hitna pomoć i da je "djevojčica bila u pratnji ljekara hitne medicinske pomoći, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi..."

U pismu se, između ostalog navodi da je djevojčica dovezena bez "svijesti, intubirana".

Zatim je nadalje opisan pokušaj ljekara da se djevojčica na KCUS spasi. Nažalost, bezuspješno. Bila je spojena i na mehaničku ventilaciju. 

Međutim, 14. novembra, stanje malene Džene u četiri ujutro pogoršalo. Ljekari su povećali i respiratornu potporu. Iako je rađena i reanimacija, mala Džena preminula je u šest sati ujutro. 

Dva sata je trajala borba da se spasi njen život.

Više o:

Džena Gadžun KCUS
NA VRH

Podijeli članak na