PRENOSIMO

Osmanović na tribini SDA na Ilidži: Ono što će Izetbegović postići bit će interes svih nas

Predsjednik Izetbegović vodi teške političke borbe, a mi mu dajemo podršku i stojimo iza njega, kazao je Osmanović

Tribina SDA na Ilidži. Hayat

Al. B. / Hayat

1.12.2021

U kongresnoj sali hotela Terme na Ilidži sinoć je upriličena tribina Stranke demokratske akcije na kojoj su uvodničari bili Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA BiH, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA BiH i potpredsjednica FBiH i Adil Osmanović, potpredsjednik SDA BiH i predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Hayat.

Profesor Dedić tribinu je otvorio zapažanjima o čvrstoj ustavnopravnoj poziciji Bosne i Hercegovine na čemu istrajava SDA uz druge probosanske stranke, dok je Mahmutbegović podsjetila na dugogodišnju blokadu Vlade FBiH, uzrokovanu opstrukcijama koje dolaze iz HDZ-a.


Isto pričamo

- Mi isto pričamo i na Ilidži, i u Prijedoru, i u Zvorniku. Naša politika je potpuno jasna, a to je borba za ravnopravnost svakog čovjeka u BiH. Ne borimo se samo za ravnopravnost Bošnjaka, jer je poruka rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića bila da se borimo za prava svakog građanina BiH. Njegova apelacija iz 1998. pred Ustavnim sudom BiH o konstitutivnosti naroda na prostoru entiteta FBiH i RS, pokazuje da se borio za prava Srba u Federaciji. Naša politika je stoga jasna, jer mi nikada nismo smatrali da bi naša država BiH bila ljepša, prosperitetnija, uspješnija ako bi se proširila na štetu naših susjeda. Ali nikada nismo dozvolili niti ćemo dozvoliti da se naši susjedi šire na štetu i na račun naše države Bosne i Hercegovine. Ovim apelacijama se snažila država, a upućivali su ih uvijek naši kadrovi. Te apelacije jačale su državu i vukle je naprijed, zato želimo ostati u zakonodavnim tijelima i donositi takve zakone. To može samo SDA - kazao je Adil Osmanović.

Komentarišući pregovore o izmjenama Izbornog zakona u BiH, Osmanović je rekao kako postojeći način izbora dalje nije održiv u Evropi, da se svim građanima mora ostaviti mogućnost da biraju i budu birani, te da Izetbegović ima punu podršku SDA.


Teške političke borbe

- Svjesni smo težine problema oko izmjena izbornog zakona. O njemu se raspravlja duže od deset godina. Mi se zalažemo da se napravi neka tanka linija između etničkog i građanskog koncepta. To je ono što krasi BiH. Zalažemo se za jednakost prava glasa. Ja kao Bošnjak s prostora entiteta RS ne mogu se kandidovati za člana Predsjedništva. Miro Lazović i Jakob Finci to ne mogu iz Federacije. To dalje tako ne može u Evropi. To nisu ti standardi. Ostavimo mogućnost građanima da biraju i da budu birani. Nikada nismo tražili da Bošnjaci glasaju za Bošnjake, Hrvati za Hrvate. Mi tražimo da građani biraju najbolje, najpametnije i najpoštenije. Za to se zalažemo i to je naša politika. Predsjednik Izetbegović vodi teške političke borbe, a mi mu dajemo podršku i stojimo iza njega. Ne trebamo se brinuti. Ono što će on postići, to će biti interes svih nas – naglasio je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.