IZMJENE IZBORNOG ZAKONA

Jasne poruke Palmera i Ajhorst: Bit će nam drago vratiti se još jednom prije kraja godine, ali ovo ne možemo toliko dugo raditi

Seketar Blinken je rekao da očekuje dogovor do kraja 2021. godine. Ovo je već decembar, stranke znaju šta je na stolu i i trebaju ozbiljno pristupiti radu, istakao je Palmer

Palmer i Ajhorst. Arhiv

N. Aj.

2.12.2021

Rano je još govoriti o sporazumu, ali vjerujem da smo učinili nešto veoma važno i dobro da okupimo sve stranke, prvo da sjednu zajedno i razgovaraju, da čuju jedni druge. Dosta toga nije ništa novo, razgovarali smo i ranije o tome više godina. U oktobru naredne godine će biti izbori i oni se moraju održati. Mi pokušavamo učiniti sve što možemo da strane sjednu i razgovaraju i dogovore o tekstu koji se može iznijeti pred Parlament da mogu da glasaju. Ali to mora biti tekst o kojem se razgovaralo, kazala je direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhirst (Eichhorst).

Ona i specijalni izaslanik SAD za izmjene izbornog zakonodavstva Metju Palmer (Matthew), gostovali su na Al Jazeeri o aktuelnim dešavanjima kao i pregovorima i razgovorima koji se vode u Sarajevo o izmjenama Izbornog zakona.

Funkcionalan sistem

- Ovo nije novo pitanje, strane razgovaraju o tome više godina. Tako da ne gledamo na ovaj proces kao na izmišljanje tople vode. Želimo da se stranke fokusiraju na odluke koje trebaju donijeti, na modele koji već postoje, koji su doneseni prije nekoliko godina, mogu li razmotriti direktne ili indirektne izbore, to su pitanja o kojima se detaljno razgovara... - rekao je Palmer.

Na pitanje jesu li oni postavljani neke crvene linije, Palmer je rekao da bi voljeli vidjeti proces koji je u skladu s obavezama BiH prema Evropskom uniji, koji će je povesti dalje ka EU.

- Proces koji promoviše funkcionalan sistem, podržava stabilnu, mirnu naprednu i demokratsku BiH. Vjerujem da postoje različiti načini postupanja problemu. Otvoreni smo, radimo sa stranama kako bi našli put naprijed koji bi oni mogli podržati, koji će dovoljan broj parlamentaraca mogao podržati, da bi imali potrebnu i većinu za izmjenu Izbornog zakona odnosno dvije trećine za izmjenu Ustava BiH - kazao je Palmer.

Ajhorst je naglasila da su i ona i Palmer rekli da ovo ne može biti neograničen proces.

- Traje već nekoliko godina, u diskusijama nije bilo ništa novo. Moramo steći osjećaj da postoji politička volja da se postigne dogovor u određenom roku. U oktobru su izbori, moraju se najaviti u maju, do aprila mora se glasati o određenom paketu. To znači da tekst mora da se iznese pred javnost i Parlament najkasnije do januara. Mi smo već u decembru, zato govorimo da ovaj proces treba ubrzati. BIt će nam drago vratiti se još jednom prije kraja godine, raditi na još nekim idejama. To nije problem, ali ovo ne možemo raditi toliko dugo - kazala je Ajhorst.

BiH ima punu američku pažnju

Palmer je podsjetio na pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony) koje je posao Predsjedništvu BiH.

- Seketar Blinken je rekao da očekuje dogovor do kraja 2021. godine. Ovo je već decembar, stranke znaju šta je na stolu i i trebaju ozbiljno pristupiti radu - istakao je Palmer.

Naglašava da BiH ima punu američku pažnju.

- BiH ima našu punu pažnju i mnogi američki zvaničnici su dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Mi se bavimo i radimo na mnogim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Istovremeno, sigurni smo da je ovo prilika da se pozabavimo izbornom reformom i ograničenim i ciljanim izmjenama Ustava. Ove reforme bi ojačale institucionalni okvir Bosne i Hercegovine i izbori na jesen bi bili transparentniji i odgovorniji, a građani BiH bi bili sigurni da se njihov glas računa i da će se odraziti na institucije Bosne i Hercegovine - kazao je Palmer.

Ajhorst je dodala kako BiH mora riješiti otvorena pitanja jer “sve članice Evropske unije tvrde da će BiH biti članica EU".

- Insistiramo da se primjenjuju sve presude Evropskog suda za ljudska prava. BiH će imati sastanak u januaru u Vijeću Evrope, gdje će predstavnici morati objasniti zašto te presude još nisu provedene - rekla je Ajhosrst.

Na pitanje o utjecaju Rusije, Palmer kaže da “Rusija radi širom Zapadnog Balkana na način koji produbljuje podjele, promovira tenzije i produbljuje nepovjerenje".

Ovdje možete pogledati cijelu emisiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.