BIVŠE STRANAČKE KOLEGE

Rasprava Čampare i Devića: Ko ima kontinuitet slušanja i klimanja glavom

Ponosan sam što ne moram izaći iz sale da ne bih slučajno glasao za neki zaključak protiv Kliničkog centra, rekao je Čampara

Aljoša Čampara i Mahir Dević. Printscreen

Piše: L. Memčić

6.12.2021

Na dnevnom redu nastavka sjednice Skupštine KS našao se i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom obratio se Ministarstvu pravde i uprave sa inicijativom za izmjenu i dopunu Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je na osnovu člana 5. ovog zakona, Ured za borbu protiv korupcije nadležan za provođenje Zakona, te da je dosadašnja praksa u provedbi ovog zakona ukazala na potrebu da se preciznije definišu pojedine odredbe, s ciljem da se sistem i način prijavljivanja imovine nosioca javnih funkcija učini efikasnijim.

Tokom diskusije, došlo je do burne rasprave između zastupnika SDA i NIP-a.





Iskazati spremnost za transparentan rad

Zastupnik SDA Mahir Dević iskazao je nezadovoljstvo jer se ovaj Nacrt zakona odnosi i na općinske vijećnike koji, kako je rekao, ne mogu se odnositi na niže rangirane nivoe vlasti koji ne mogu ostvariti materijalnu korist u jednom mandatu, s napomenom da je potreban registar na kantonalnom i entitetskom nivou.

Predsjedavajući Elvedin Okerić je kazao da bi se ovakvim zakonom pokazalo da će izabrani politički dužnosnici pokazivati kako raspolažu javnim novcem, a Skupština i Vlada KS bi iskazale spremnost za transparentan rad.

- Ured za borbu protiv korupcije je postao lider u borbi protiv korupcije. Standari koji su postavili nemaju ni blizu neke zemlje u EU. Svako raspolaganje javnom imovinom treba da podliježe kontroli – rekao je Okerić.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a kazao je da bivši premijer Mario Nenadić uspostavio temelje ovog zakona.

- Borio se da osigura proširenje kapaciteta koji je jedini dobijao pohvale od Ureda – kazao je Marić.

Elmedin Konaković odgovorio je Mahiru Deviću, na konstatacije da su neki načelnici tražili zaštitu prava pred sudom jer ne žele da daju podatke o imovini, kazao da je iste te načelnike Tužilaštvu prijavio Ured za borbu protiv korupcije.

- Svi su znali za taj Zakon. Imao sam lični primjer da sam zaboravio prijaviti jedan detalj i dobio sam plavu kovertu da u roku od 15 dana prijavim sve – rekao je Konaković.


Preuzimanje odgovornosti

Dević mu je odgovorio da Sud još nije presudio i Konaković nije svjestan šta radi.

 – Ovakvo izvrtanje teza pokazuje da on nije svjestan šta priča – kazao je Dević.

Damir Marjanović replicirao je da je bit cijele priče prevencija.

- Onaj ko ulazi u pozicije, preuzima odgovornost poštivanja zakona. Koncept nije da se skupi 120.000 kazni nego da se provjeri šta je ko radio za 150, 1000 ili 2.000 maraka – rekao je Marjanović.

U raspravu se uključio i Aljoša Čampara i rekao da je problematično dovoditi u raspravu bilo kakav koncept ovog Zakona.

 – Ukoliko ne poštujemo zakone koje smo postavili, onda je to neobjašnjivo. Dok je Zakon na snazi, mora se primjenjivati. Imamo Dodika koji ne provodi zakone, ali neće ni njegova dovijeka. Nema potrebe da raspravljamo o stvarima koje su kao aksiom i ne treba ih dokazivati. Mene je stvarno sramota ovo slušati – naveo je.

Kontinuitet slušanja i klimanja glavom

Mahir Dević kazao je da bi bilo zanimljivo poslušati Čamparu kada je prije godinu dana bio u Klubu SDA i kada je diskutovao o ovom Zakonu.

- Postoji suštinska razlika, ja sam imao kontinuitet, ali kod kolege Aljoše naglo se nešto desilo kada je prešao u NIP. Ja sam postavio pitanje koje bi moglo biti problem. Ta evolucija u mišljenju kada ste bili u SDA i NIP-u –kazao je Dević.

Čampara je odgovorio i rekao da je i tada isto diskutovao kao što i danas diskutuje.

– Za razliku od tebe koji imaš kontinuitet slušanja i klimanja glavom, ja ne klimam i ne slušam. To što ti druge slušaš i moraš slušati, i što si ostao u SDA da bi slušao, a pričao si druge priče, to je tvoj problem. Ja sam ponosan što ne slušam. Ponosan sam što ne moram izaći iz sale da ne bih slučajno glasao za neki zaključak protiv Kliničkog centra. Ja nisam poslušnik, a ti si poslušnik – odgovorio je Čampara Deviću.

  Svako sebi bira lidera, vi ste izabrali Dinu, ja sam izabrao predsjednika Izetbegovića.

Zvonko Marić se uključio i kazao da ovakve rasprave vrijeđaju inteligenciju te pozvao predsjedavajućeg da prekine raspravu kada dođe do nagađanja o mogućim scenarijima.

- Gubimo kompas i gubimo autoritet ovdje - rekao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.