ADVOKAT

Duško Tomić: U Bijeljini, Sarajevu i Konjicu počinjen mini genocid

Trideset godina istraživao detalje zločina, tragao s bošnjačkim porodicama za istinom, ubicama i pravdom, a sada brani jednog od osumnjičenih

Duško Tomić. Agencije

Avaz.ba

6.12.2021


Sud Bosne i Hercegovine u petak je odredio jednomjesečni pritvor za sedmoricu osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine. Advokat Duško Tomić, koji je 30 godina istraživao detalje zločina, tragao s bošnjačkim porodicama za istinom, ubicama i pravdom, a sada brani jednog od osumnjičenih, govorio je u „Danu uživo“ za N 1.


- Trideset godina traje ta borba. Jedan od sedam uhapšenih mi se javio iz kombija SIPA-e. To je Stevo Bokarić, koji je želio da ispriča istinu. Ja sam nazvao porodice oštećenih, moje prijatelje Sarajliće i rekao o čemu se radi. Ukoliko Stevo pomogne da se sazna puna istina ima pravo na pokajanje i na odbranu i ja ću se nastaviti boriti sa Stevom da se kazne pravi počinioci - izjavio je Tomić.

Dodao je da su se u sudnici svi branili šutnjom i niko se nije sjeti da izrazi saučešće, jedino je Stevo dao iskaz i tražio da se izrazi saučešće.

- Ono što je najbitnije je da na spisku uhapšenih nema planera i organizatora. Oni su ostali izvan spiska. Mene tužilac uvjerava da će i oni doći na red. Tu moraju biti ljudi iz vrha policije, politike, nacionalne bezbjednosti. Na ovakav način se ne smije zatvoriti slučaj. Uvjerene sam da će suđenje pokazati potpunu istinu o ovom najstaravičnijem zločinu na ovim prostorima - dodao je.

O priči da se porodica Steve Bokarića nedugo nakon zločina uselila u jednu od kuća u kojoj su živjele žrtve rekao je:

" To nije istina. Oni su se mnogo ranije, kada su protjerani iz Zenice, uselili u jednu kuću koja nije ni blizu tim kućama. Tužilac je rekao da ne zna motiv i povod. Ja znam motiv i povod. Javnost će o tome ubrzo biti upoznata."

Neki Bijeljinci pokušali su doći do počinilaca, no bili su spriječeni.

- Zapravo, malo je drugačije. Ja sam u to vrijeme bio u Sarajevu, nisam bio u Bijeljini. Prvi koji je reagovao je Mirko Blagoj koji je insistirao da se desio zločin. Pomoćnik ministra Tomo Kovač tvrdi da jedinica nije bila tu nego u Višegradu u Milićima, ali posebnim pasus broj 3 kaže “da ovakav nepromišljeni čin radikala nanio je veliku štetu srpskoj državi i politici. Ovi potezi koriste više neprijatelju”. Ovo je katastrofa. Mićo Stanišić je kazao da je poslao tu jedinicu u Bijeljinu i da je stavio pod kontrolu Tome Kovača. Mićo Stanišić se odbanio od toga u Haagu, ali je Kovač sa ovim saopštenjem preuzeo svu odgovornost na sebe - izjavio je Tomić.


Navodno Tužilaštvo bazira slučaj na rečenici Steve Bokarića da “niko ne smije ostati“. Evo kako Tomić tumači tu rečenicu:


"Ovaj zločin je bio najjavniji zločin, a bio je i najtajniji jer su svi pogubili jezik. Svi su u Bijeljini znali za ovaj zločin. Ta rečenica uopšte ne postoji i to je reklo navodno jedno lice koje je umrlo i to ćemo dokazati. Stevo uopšte nije involviran u ovaj zločin nego je govorio o zločinu."


Zbog svog insistiranja na istini Tomić je imao ste brojne probleme.


- Nije to samo zbog ovog slučaja. Prvi sam krenuo u obraćun sa zločinima u Konjicu. Tamo je ubijena čestita porodica Golubović. Tada sam rekao da je to mini genocid. Kad ubiješ cijelu porodicu to je kao mini genocid. Kada je pobijena porodica Ristović u Sarajevu za vrijeme ručka – isto sam rekao da je to mini genocid. A i za ovo ubistvo tri porodice u Bijeljini rekao sam da je to stravičan mini genocid. Ovaj zločin je bio u funkciji etničkog čišćenja. Nakon ovog zločina počinje paljenje džamija, protjerivanje Bošnjaka. Isto je tako bilo u Sarajevu i Konjicu. Niko me ne može uvjeriti da iza toga ne stoji politički plan - izjavio je.


A na upit da li će pravda biti zadovoljena rekao je:


"Nema dilema da će se saznati. Živim da se pravi nalogodavci pojaviti pred sudom. Nemojmo zaboraviti da je Krizni štab SDS-a vodio tu akciju. To mi je sada pomogao i moj klijent. Ko god ubije jedno dijete kao da je ubio cijelu planetu, a ovi zločinci u Bijeljini su sedam puta ubili cijelu planetu. Nema dileme da će se razjasniti svaki detalj."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.