RECIKLIRAJU STARE MONTAŽE

Novi Bakirov udar na Radončića i “Avaz”

Pravosnažna rješenja uvjerenja Porezne uprave Federacije BiH dokazuju da Avaz i Radončić ne duguju nikakav porez

Izetbegović: Na javnoj predizbornoj tribini, kao predsjednik jedne stranke, unaprijed govorio tobožnje dugove kompanija koje je osnovao njegov rival. Avaz

Piše: E. T.

7.12.2021

Portal Avde Avdića, koji je pod direktnom kontrolom Osmana Mehmedagića Osmice i Bakira Izetbegovića, plasirao je recikliranu vijest prema kojoj je najveća medijska kuća u BiH „Avaz“ utajila 11 miliona KM direktnih poreza.

Dodatno isti portal senzacionalistički otkriva da je Tužilaštvo BiH predmet držalo u ladici tri godine, te da je isti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu.

Kompanija “Avaz” je uvijek bila potpuno otvorena za bilo koju vrstu kontrole i tako se ponašala i u konkretnom slučaju koji je počeo izjavama Bakira Izetbegovića na predizbornim skupovima SDA izborne 2018. godine prema kojima "lider SBB-a duguje spektakularnih 18 miliona KM".

Međutim, činjenice govore da je taj montirani slučaj potpuno obrađen i zakonski završen.



Avdić: Zaštitnik SDA-ove hobotnice; Burdžović: Zašto bruka N1 televiziju. Agencije

Kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguje nikakvih 11 miliona KM poreza, a to potvrđuju i pravomoćna rješenja drugostepenog organa i Kantonalnog suda u Sarajevu

Povodom danas plasirane dezinformacije prema kojoj “Avaz” d.o.o. navodno duguje oko 11 miliona KM poreza i da je povodom toga u Tužilaštvu KS formiran predmet, na osnovu toga da drugostepeni organ nikada nije riješio žalbu “Avaza”, činjenice govore potpuno suprotno.

Drugostepeni organ, odnosno Federalno ministarstvo finansija je u potpunosti prihvatilo žalbu kompanije “Avaz” d.o.o. na rješenje Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, a cijela situacija je završena i na Sudu, jer je Kantonalni sud u potpunosti odbacio žalbu Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo protiv drugostepenog rješenja, koje je bilo pozitivno po “Avaz” d.o.o.

Zbog objektivnog informiranja javnosti, objavljujemo sljedeću hronolologiju, u kojoj čak ni Porezna uprava nikada nije koristila termin navodne porezne utaje:

Kontrola “Avaz” d.o.o. vršena je od  inspektora Porezne uprave FBiH u periodu od 13. 4.-1. 8. 2018. godine.

U toku žalbenog postupka u predmet se uključuje Porezna ispostava Ilidža, koja kao osnov za donošenje rješenja koristi Zapisnik o inspekcijskoj kontroli i donosi rješenje broj: 13-9/5-15-9-1527/18 DH od 10. 12. 2018. godine, kojim utvrđuje poreznom obvezniku “Avaz” d.o.o. Sarajevo dodatne porezne obaveze s pripadajućim kamatama u iznosu o kojem se špekulira u politički ostrašćenim medijima.

Na navedeno rješenje pravovremeno je izjavljena žalba drugostepenom organu, odnosno Federalnom ministarstvu finansija.

Federalno ministarstvo finansija je žalbu ocijenilo u potpunosti osnovanom i donijelo je rješenje broj: 03-15-47/19 D.B. od 28. 2. 2019. godine, kojim je u cijelosti poništeno rješenje Porezne ispostave Ilidža. U obrazloženju rješenja navedeno je da je prvostepeni organ prilikom donošenja rješenja počinio bitne povrede postupka, pogrešno primijenio procesna i materijalna prava, postupak proveo izvan okvira ovlaštenja Porezne ispostave te da rješenje koje je doneseno uopće ne sadrži pravne propise na temelju kojih je upravna stvar riješena, a što čini bitnu povredu postupka.

Ipak, 29. 3. 2019. godine Porezna uprava FBiH i Kanton Sarajevo zastupan po Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo podnose tužbu protiv navedenog rješenja Federalnog ministarstva finansija. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 28. 8. 2019. godine donio Rješenje broj: 09 0 U 033797 19 U, kojim se Tužba u potpunosti odbacuje u odnosu na prvotužitelja i drugotužitelja i pravosnažno rješava da “Avaz” d.o.o. nema nikakvih poreznih obaveza.

Uostalom, tokom cijelog perioda, pa i posljednjih mjeseci, kompanija “Avaz” d.o.o. i Fahrudin Radončić uredno dobivaju zvanične potvrde od Porezne uprave Federacije BiH da nemaju nikakve porezne obaveze, što potvrđuju i faksimili koje objavljujemo.

U prilogu objavljujemo: 


Rješenje Federalnog ministarstva financija-finansija o poništenju Rješenja Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo. Avaz

Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim se odbacuje tužba Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, na koje se nema pravo žalbe. Faksimil

Uvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguje nikakav porez. Faksimil

Uvjerenje Porezne uprave Federacije BiH da Fahrudin Radončić ne duguje nikakav porez. Faksimil

Uvjerenje da "Avaz" prema poreznoj evidenciji nema obaveza. Faksimil

Fildžan političar pokušava na svaki način želi ukloniti lidera SBB-a i "Avaz"

Radončić: Stalno na meti. Avaz

Potvrde da Fahrudin Radončić i kompanija “Avaz” d.o.o. ne duguju nikakve poreze najbolji su dokaz koliko obavještajna mašina SDA pokušava uništiti lidera SBB-a Fahrudina Radončića, predstaviti njegov životni uspjeh kriminalnim, a posljedično uništiti i “Avaz” kao neposlušni medij.

Iza Avde Avdića stoji direktno Osman Mehmedagić, kojeg potresaju teške koruptivne i mafijaške afere.

Najteži udarac Mehmedagić je dobio otkrivanjem aplikacije koju koriste najteži mafijaši i kriminalci Sky. Na toj aplikaciji u direktivnoj ulozi uhvaćen je i njegov šef odjela za Organizirani kriminal Muriz Druškić.

Riječ je o njegovim komunikacijama s dilerima droge, a ime Druškića je prvi put izbilo u javnost, jer je Radončić, kao ministar sigurnosti BiH, odbio Mehmedagićev prijedlog da se on nalazi u Komisiji za sigurnosne provjere i davanje sigurnosnih saglasnosti.

Vjerovatno da Mehmedagić ovo nije zaboravio Radončiću.

Nema sumnje da će Mehmedagić učiniti sve zajedno sa svojim šefom Bakirom Izetbegovićem da vrše pritisak na Kantonalno tužilaštvo i bilo koje drugo tužilaštvo u BiH kako bi Radončića i SBB eliminirali iz predizborne kampanje.


Mehmedagić: Osveta zbog Druškića. Avaz

Izmišljanje laži na račun “Avaza” u trenutku kada je i Eskobar (Escobar) u Sarajevu ima proračunati cilj da se Radončić neutralizira kao sposoban političar. Ali, dodatno, i da se pritisak za sankcioniranje korupcije i njenih nositelja u liku raznih novalića, solaka, hodžića, cikotića, sarajlića skrene ka onima koji su vodili borbu protiv sistemske korupcije.

Povodom ove priče postavlja se logično pitanje, zašto se Emela Burdžović i Senad Pećanin, upravo preko N1 televizije, obračunavaju s Radončićem.


Pećanin: Prijetio samoubistvom u sudnici. Agencije

Pećanin je tužen za istu ovu klevetu i bit će ponovo, ali u dosadašnjem toku suđenja, naravno, nije mogao ponuditi nikakav dokaz da Radončić duguje bilo kakav porez.

Još gore u svojoj teatralnosti Pećanin je – vjerovali ili ne – prijetio sudiji da će skočiti kroz prozor ako bude osuđen za iznošenje neistina.

Kompanija „Avaz“ će, svakako, tražiti veliko finansijsko obeštećenje, od vlasnika N1 televizije, ali i pojedinih portala koji pokušavaju da montiraju afere u režiji čovjeka radikalnih shvatanja i tajnog vlasnika Al Šidija i mnogih drugih kompanija u Bosni i Hercegovini, Turskoj te drugim istočnim destinacijama.

Čovjek koji se javno hvali da je povratio utjecaj na pravosuđe je, i preko Osmicinih jarana šuškića, organizirao da se završena pravna stvar na kriminalan način opet želi reaktivirati i praktično  se pokušava izmanipulirati Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da procesuira stvari koje su završene pravnosažno na Sudu. 

O tome će kompanija „Avaz“ upoznati i sve relevantne međunarodne adrese. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.