DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Prioritet nacionalne sigurnosti je suzbijanje korupcije i kriminala

Danas je saopćeno kako je SAD uvela sankcije protiv 16 pojedinaca i 24 entiteta

Blinken: Sankcije za 16 pojedinaca i 24 entiteta. agencije

H. J. I.

8.12.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je danas saopćio kako su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv 16 pojedinaca i 24 entiteta. Sada se oglasio i obrazložio navedene sankcije.

U skladu s ciljevima ovosedmičnog Samita za demokratiju, Sjedinjene Države danas uvode sankcije protiv 16 pojedinaca i 24 entiteta iz nekoliko zemalja Evrope i zapadne hemisfere. Ove sankcije usmjerene su na počinioce korupcije u skladu sa Izvršnom naredbom 13818, koja se nadovezuje i primjenjuje Globalni zakon o odgovornosti za ljudska prava Magnitskog.

Strategija Sjedinjenih Država za borbu protiv korupcije, objavljena 6. decembra, naglašava važnost rješavanja veze između korupcije, kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti kao prioriteta nacionalne sigurnosti. Transnacionalni organizovani kriminal destabilizuje, pri čemu ove grupe često u dosluhu sa državnim službenicima kako bi se zaštitile od krivičnog gonjenja i odgovornosti. 

Transnacionalne kriminalne organizacije također deluju preko granica, potkopavajući međunarodni finansijski sistem i komplikujući napore za sprovođenje zakona da poremete i razbiju transnacionalni kriminal na globalnom nivou. Također znamo da organizirani kriminal koji podržavaju korumpirani akteri može destabilizirati vladavinu zakona, narušiti povjerenje u javne institucije i oslabiti demokratsko upravljanje.

Nastavit ćemo koristiti sve raspoložive alate da razbijemo veze između kriminalnih aktivnosti i korupcije. Današnje akcije, sa odjeljenjem Ministarstva finansija za korumpirane aktere povezane sa transnacionalnim kriminalnim organizacijama u El Salvadoru, na Kosovu i u Srbiji, dio su naših napora cijele vlade da prekinemo ove veze i promovišemo odgovornost za korumpirane aktere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.