KONAČNA ODLUKA

Sud Velike Britanije: Julian Assange može biti izručen SAD-u

U Sjedinjenim Državama ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih dokumenata 2010. i 2011. godine

H. J. I.

10.12.2021

Julian Assange. Agencije

Julian Assange se približio izručenju iz Velike Britanije u SAD, nakon što je američka vlada pobijedila u posljednjoj fazi svoje ponude za ekstradiciju, javlja BBC.

SAD su se žalile na januarsku odluku britanskog suda da osnivač Wikileaksa ne može biti izručen zbog zabrinutosti zbog njegovog mentalnog zdravlja. No, sudije su umirile obećanja SAD-a da će smanjiti rizik od samoubistva.


Neće se suočiti s najstrožijim mjerama

U Sjedinjenim Državama ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih dokumenata 2010. i 2011. godine.

Više sudije utvrdile su da je niži sudija svoju odluku u januaru zasnovao na riziku da će Assange biti držan u veoma restriktivnim zatvorskim uslovima ako bude izručen.

Međutim, američke vlasti su kasnije dale uvjeravanja da se on neće suočiti s tim najstrožim mjerama osim ako u budućnosti ne počini djelo zbog kojeg ih zaslužuje.

- Taj rizik je po našem mišljenju isključen uvjeravanjima koja su ponuđena - rekao je vrhovni sudija Lord Burnet iznoseći presudu. 

Trenutno nije jasno da li Assange može dodatno osporiti svoje izručenje, iako je lord sudija Holrojde na sudu ukazao da je osnivač WikiLeaksa tražio još jednu žalbu.


SAD ponudile četiri uvjerenja

SAD su ponudile četiri uvjeravanja, uključujući i to da gospodin Assange neće biti podvrgnut samici prije ili nakon suđenja niti će biti pritvoren u zatvoru ADX Florence Supermax ako bude izručen.

Advokati Vašingtona su također rekli da će SAD dozvoliti da on bude prebačen u Australiju da odsluži svaku zatvorsku kaznu koja mu bude izrečena.

Američke vlasti su tvrdile da Assangeova mentalna bolest "nije ni blizu" dovoljno teškoj da spriječi njegovo izručenje. Ali advokati koji zastupaju gospodina Assangea tvrdili su da su uvjeravanja o njegovom budućem liječenju bila "besmislena" i "nejasna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.