AFERA RESPIRATORI

Odgođeno suđenje Novaliću i ostalima: Evo šta je razlog

Danas je trebao biti saslušan svjedok koji ima imunitet od krivičnog gonjenja

Fadil Novalić danas po dolasku u Sud BiH. Avaz

Piše: B. Cerić

10.12.2021

U Sudu BiH danas je odgođeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

Danas je trebao biti saslušan svjedok koji ima imunitet od krivičnog gonjenja, a što su državni tužioci saopćili Sudskom vijeću dvije minute pred početak pretresa. Vijeće je tek tada saznalo da planirani svjedok ima imunitet, a o tome ni odbrana nije bila obaviještena.


Potreban pravni savjetnik

Međutim, svjedok je kazao da ne želi danas biti saslušavan bez pravnog savjetnika kojeg je dobio kada mu je dat imunitet.

Vijeće je napravilo pauzu, nakon čega se razvila rasprava o tome da li svjedoku, koji već ima imunitet od krivičnog gonjenja, uopće treba pravni savjetnik. Državni tužilac Mirza Hukeljić objasnio je da bi svjedok, ako bude saslušavan bez pravnog savjetnika, mogao eventualno ne odgovarati istinito, na šta je sada pod imunitetom obavezan, a u tom slučaju Tužilaštvo ne bi moglo opozvati njegov imunitet.

Dakle, postojanje pravnog savjetnika je garancija da tužilac eventualno može dati opoziv imuniteta ukoliko svjedok ne bude odgovarao istinito na postavljena pitanja.

Inače ovaj svjedok je četiri puta saslušavan u istrazi, a od toga dva puta u prisustvu pravnog savjetnika.

Sud je prihvatio da današnje ročište bude odgođeno, kako bi se svjedok 22. decembra mogao saslušati u prisustvu pravnog savjetnika.


Pripreme u prostorijama Suda ili Tužilaštva

Međutim, kako svjedok najviše inkriminira optuženog Fikreta Hodžića, njegova odbrana, odnosno advokatica Mirna Avdibegović, zatražila je da se Tužilaštvu zabrani daljnji kontakt sa ovim svjedokom, kako se ne bi zloupotrijebili dokazi odbrane prilikom novog pripremanja svjedoka za glavni pretres.

Vijeće je odlučilo da tužioci imaju pravo na pripreme sa ovim svjedokom, ali da one moraju biti odrađene u prostorijama Suda ili Tužilaštva, uz prisustvo pravnog savjetnika svjedoka i jednog saradnika Suda. Tme bi se, smatra Vijeće, osiguralo da ne budu zloupotrijebljeni dokazi odbrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.