PREDSJEDNIK DNS-A

Nešić: Nikome nije potreban avanturizam pun neodgovornosti, nego državničke odluke

Šta će se desiti ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine kaže da su zakoni čije se donošenje najavljuje zaista neustavni, istakao je

Nenad Nešić. Screenshot

Piše: H. J. I.

10.12.2021

Poslije Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, poslanicima NSRS se obratio i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a

- Greške su pravljene - rekao je Nešić, navodeći kao primjer situacije u kojima su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine verifikovani zakoni koje je nametao visoki predstavnik, ali i kada se u Narodnoj skupštini "ćutalo na donošenje nekih zakona koji su u nadležnosti entiteta". 

Dobro je, istakao je Nešić što se greške priznaju taksativno zaključujući da je dobro da se to neće ponoviti.

- Vi predlažete da mi u roku od šest mjeseci donesemo zakone kojima ćemo sve resetovati i vratiti oduzete nadležnosti, ja vas pitam, zašto mi čekamo šest mjeseci, zašto nemamo te zakone već sada - istakao je Nešić u plenarnoj sali Narodne Skupštine navodeći da je Bakir Izetbegović opštepoznat po mržnji prema Republici Srpskoj rekao "ne brinite se, Ustavni sud Bosne i Hercegovine će osporiti zakone koje oni donesu", pitajući šta će se desiti ukoliko Ustavni sud Bosne i Hercegovine kaže da su zakoni čije se donošenje najavljuje zaista neustavni.

- Vratili smo naše lične karte, vozačke dozvole, saobraćajne dozvole i pasoše. Ustavni sud Bosne i Hercegovine ih je poništio, šta će ona naši građani? Hoće li imati dvije lične karte, dvije vozačke dozvole, dvije saobraćajne dozvole, dva pasoša? Šta ćemo ako nam blokiraju platni promet? - pitao je Nešić naglašavajući da nikome nije potreban avanturizam pun neodgovornosti, nego državničke odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.