PREDSJEDNIK DNS-A

Nešić: Nije dobro da se mi ovdje vječito ponašamo kao nemoćni i ubogi

Tragedija je za sve u BiH što je izgubljeno vrijeme, a nije se tragalo za rješenjem, što se umjesto izlaska iz krize ušlo u još dublju krizu, navodi se u saopćenju

N. Aj.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a

Foto: Arhiv


Odluke koje je donijela NSRS samo ona može opozvati ili promijeniti.To pravo nema ni jedan pojedinac ili politička stranka, saopćio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

- Ključni uzrok donošenja Zaključaka NSRS, nametanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH od strane Valentina Incka, nije otklonjen i ne vidim na osnovu čega se oni mogu preinačiti.

Ako ima onih, iz vlasti ili ostatka opozicije, koji misle da trebamo staviti van snage zaključke, očekujemo da iznesu argumente i rješenje za krizu koja je nastala Inckovim nametanjem a dodatno produbljena neustavnom odlukom Ustavnog suda BiH kojom se, nakon poljoprivrednog zemljišta, i šume otimaju od Republike Srpske - navodi se u Nešićevom saopćenju.

Dodaje da je dobro "da imamo Republiku Srbiju u kojoj pronalazimo utočište i razumijevanje, kada god oni koje je narod izabrao da čine dobro Republici Srpskoj, učine da nam je teško".

- Dobro je da imamo Aleksandra Vučića koji jedini u Evropi i svijetu može da razume iracionalnost avanturizma pojedinaca sa ove strane Drine. Dobro je da je Srbija spremna da pomogne, pa i finansijski, ali nije dobro da se mi ovdje vječito ponašamo kao nemoćni i ubogi.

Dobro je da smo svi protiv bilo kakavih sankcija, iako pamtimo one koji su zahvaljujući njima postali to što danas jesu. Dobro je sve to! Ali mnogo toga nije dobro.

Ništa ne urušava institucije kao oduzimanje njihove ustavne funkcije. Kakve su to institucije koje ne donose zakone, već sprovode nametnute?

To po definiciji nisu institucije, već pomoćni organi, a ta kategorija ne postoji u Ustavu BiH - ističe Nešić u saopćenju.

Naglašava da su zaključci NSRS-a odbrana demokratije i institucija.

- Odbrana prava srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda da zakone donose njihovi izabrani predstavnici, a ne visoki predstavnici. Tragedija je za sve u BiH što je izgubljeno vrijeme, a nije se tragalo za rješenjem.

Što se umjesto izlaska iz krize ušlo u još dublju krizu. A, kriza se može riješiti samo tako što će se riješiti njen uzrok. Mi nismo produkovali ovu krizu. Oni koji su sve zakuhali imaju i ključ rješenja. Prebacivanje odgovornosti na druge je kukavičluk i dostojno prezira - zaključuje se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na