OMILJENO MJESTO

Mladi planinari Domu u Zabrani vraćaju stari sjaj

Trebat će nam još mnogo truda, rada i finansija da Dom u potpunosti opremimo, kaže Muminović

Piše: A. Bajramović

11.12.2021

Dom se nalazi u borovoj šumi, na 620 metara nadmorske visine - Avaz
Dom se nalazi u borovoj šumi, na 620 metara nadmorske visine - Avaz
Simović i Muminović: Očekuju goste - Avaz
Adaptirana je sala u domu - Avaz
Adaptirana je sala u domu - Avaz

Iako je izgrađen 1984. godine i dosta je oronuo i zapušten, Planinarski dom “Zabrana” iznad Foče ostao je mjesto okupljanja planinara i ljubitelja prirode. Prvobitni objekt bio je izgrađen 1956., a 1983. je stradao u požaru, pa je na istom mjestu godinu kasnije napravljen novi. 

Adaptirali salu

Posljednjih godina povremeno je otvaran, a zatim ponovo prepuštan zubu vremena i devastiran, ali ga je grupa mladih Fočaka, pred ovu zimsku sezonu, odlučila ponovo staviti u funkciju.

- Djetinjstvo sam proveo na ovom mjestu. Godinama unazad sam posmatrao kako gubi nekadašnji sjaj, pa sam s prijateljima odlučio da vratimo život Planinarskom domu “Zabrana”. Zajedničkim snagama glavnu kamin-salu i kuhinju smo adaptirali i pripremili za zimsku sezonu. Još mnogo truda, rada i finansija će biti potrebno kako bismo u skorijem periodu Dom opremili u potpunosti i primili na noćenje planinare i ljubitelje prirode - rekao je Nikola Muminović.

Posebna čarolija

Simović: Dom otvorio vrata. Avaz

Dom se nalazi u borovoj šumi, na 620 metara nadmorske visine, na padini brda Crni vrh, samo nekoliko kilometara od grada. Planinarka, gorski spasilac Jelena Simović kaže da je ovo jedno od njenih omiljenih mjesta za trening.

- Na ovom mjestu kroz svako godišnje doba prisutna je posebna čarolija. Nadam se da će planinari iz svih krajeva države dolaziti da se druže u ovom domu, koji je ove zimske sezone otvorio vrata - kazala nam je Simović.

Obilježene staze

Do ovog doma vodi više pješačkih staza i jedan put za automobile, a u funkciji su i biciklističke staze. Pješačke i biciklističke planinarske staze obilježene su u okviru projekta prekogranične saradnje općina Foča i Plužine i uz njih su postavljene table s putokazima i turističkim obavještenjima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.