LINIJA OTPORA

Svilen gajtan za Milorada

Vrlo je moguće da je i Vučić procijenio da je vrag odnio šalu i da slijepo praćenje Dodika u njegovoj secesionističkoj i antizapadnoj avanturi u BiH može i njega i Srbiju povući u ekonomski i politički ambis

Ričard Grenel i Aleksandar Vučić. Avaz

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

11.12.2021

Mada se Milorad Dodik okolo junači i nastavlja prijetiti svemu i svakome, njegova politička dreka sve više podsjeća na ponašanje uplašenog dječaka, izgubljenog u dubokoj šumi, koji glasnim zviždanjem rastjeruje vlastiti strah.

Nekoliko informacija i događaja iz sedmice na izmaku kod Dodika izazivaju posebnu glavobolju.


Sastanak u Vašingtonu

Najprije su podgoričke “Vijesti” u utorak, pod oznakom ekskluzivno, otkrile da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u namjeri da poboljša reputaciju u Vašingtonu, američkim kongresmenima nudio da pomogne u padu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a sve to preko Ričarda Grenela (Richard Grenell), nekadašnjeg izaslanika Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova.

“Vijesti” su navele da je Grenel na sastanku 1. decembra s grupom republikanskih kongresmena, kojem je u Trampovom hotelu u Vašingtonu prisustvovao i srbijanski ambasador u SAD Marko Đurić, Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Dan kasnije, u srijedu, sam Dodik je, nakon sastanka sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) u Sarajevu, novinarima rekao da je i predsjednici RS Željki Cvijanović, prilikom njene nedavne posjete SAD, navodno nuđeno da ga izbaci iz igre i preuzme SNSD.


Milorad Dodik. Arhiv

Prema Dodikovoj interpretaciji, Cvijanović je tu opciju rezolutno odbila. Također, komentirajući vijest o sastanku koji je Grenel organizirao u Vašingtonu i na kojem je on bio glavna tema, Dodik je ocijenio da su u pitanju “medijske špekulacije”.

“Špekulacijama”, međutim, nije mogao nazvati glasanje o rebalansu budžeta u Skupštini grada Banje Luke, održano isti dan kada i njegova pres-konferencija u Sarajevu, gdje su poslanici Ujedinjene Srpske (US) podržali rebalans koji je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković, a sve protiv volje Dodikovog SNSD-a. Nije zgoreg podsjetiti da je lider US-a Nenad Stevandić, vrlo blizak Bezbjednosno-informativnoj agenciji, srpskoj tajnoj službi koju vodi Bratislav Gašić, Vučićev čovjek od najvećeg povjerenja.

“Buba” je tako ubačena u uho, pa više nije ni bitno šta lider SNSD-a o tome misli i da li su u pitanju tek “medijske špekulacije” ili se, što je vjerovatnije, radi o suptilnim porukama direktno iz Beograda, s adrese na kojoj je Dodik do sada uvijek imao podršku i razumijevanje.


Šahovska partija

U suštini, vrlo je moguće da je i Vučić procijenio da je vrag odnio šalu i da slijepo praćenje Dodika u njegovoj secesionističkoj i antizapadnoj avanturi u BiH može i njega i Srbiju povući u ekonomski i politički ambis.

Pritom, u kontekstu poteza koje u diplomatskoj šahovskoj partiji na zapadnom Balkanu povlači nova američka administracija, putem svog novoformiranog tima prekaljenih balkanskih igrača, ne treba potcijeniti činjenicu da su SAD na svoju crnu listu korumpiranih i kriminalnih osoba upravo ove sedmice stavile “biznismene” iz Sjeverne Mitrovice Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, ljude bliske Vučićevoj vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Narod kaže - pametnom i išaret dosta. A Dodiku se iz Vašingtona i Beograda, sve su prilike, šalje i sprema svilen gajtan, što je puno više od išareta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.