MINHEN

Vučić o odluci Ustavnog suda BiH: Vidio sam da je Dodika to pogodilo

Razgovarao sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika Ričardom Grenelom

Vučić i Grenel. Instagram

Avaz.ba

13.2.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je večeras u Minhenu sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika Ričardom Grenelom (Richard Grenell) prenio da je pomalo zabrinut za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da je poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj u ingerenciji BiH.

Vučić je Grenelu prenio i da se nada da će "svi zajedno imati dovoljno snage i pameti da se sačuva mir i stabilnost".

On je novinarima u Minhenu, nakon susreta s Grenelom, rekao da je već telefonom razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je prenio svoj stav.

Vidio sam da ga je to pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu, 15. februara, detaljnije razgovaramo o tome - dodao je Vučić.  

Vučić prenio svoju zabrinutost američkom zvaničniku. Instagram

Vučić je poručio da će "Srbija uvijek biti uz svoj narod".

Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno snage, i mi i Bošnjaci i svi ostali, da ćemo razumjeti da je mir prioritetni interes svih nas - rekao je Vučić. 

On je rekao da Srbija čini sve da dešavanja u BiH i Crnoj Gori ne uspore njen ekonomski napredak.  


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

"Imali smo otvoren i iskren razgovor koji za nas nikada nije lak, ali zadovoljan sam što je Ričard Grenel ovako čvrsto za ukidanje taksi. Za nas nema lakih razgovora, to ljudi razumeju, a pritom moramo da sačuvamo mir i stabilnost i da obezbedimo ekonomski napredak uz očuvanje vitalnih nacionalnih interesa. Grenel neskriveno i vrlo snažno govori o neophodnosti ukidanja taksi. Kada se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto. Sutra je jedan od najnapornijih i najvažnijih dana, čeka me 16 sati sastanaka i dva važna panela, jedan sa nemačkim investitorima koji je od izuzetnog značaja za nas. To je velika čast i prilika da predstavimo Srbiju. Hoćemo da dovedemo investitore u Srbiju, da otvorimo granice, da budemo slobodni u svakom smislu i ekonomski snažniji." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa @richardgrenell specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za dijalog Beograda i Prištine.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS.

Narodna skupština RS lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definirano da je državno poljoprivredno zemljište svojina RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.