RAZGOVOR

Đenero za "Avaz": Dodik više nema podršku Beograda

Od njegove priče neće biti ništa. Američki cilj je da se konsolidira Federacija kako se ne bi stalno moglo ponavljati da je cijela BiH u raspadu

Đenero: Hrvati i Bošnjaci upućeni jedni na druge. Arhiv

Piše: D. Hadžović

13.12.2021

Hrvatski analitičar Davor Đenero u razgovoru za „Dnevni avaz“ navodi kako posljednjim odlukama Narodne skupštine RS, kojima su usvojeni zaključci da Vlada RS u roku od šest mjeseci treba pripremiti zakone kojim bi RS preuzela nadležnosti države, od indirektnog oporezivanja do odbrane, Dodik sebi zapravo kupuje vrijeme.

- Izgleda da Dodik za ovo što radi sada nema podršku Beograda ili je nema čvrsto. Zbog toga mu treba odgađanje od šest mjeseci. Ne treba mu sada nešto što će biti povod raskrinkavanja činjenice da to što on najavljuje ne može provesti, ni u tehničkom ni organizacijskom smislu - navodi Đenero.


Laboratorij zla

On smatra da će Dodikovi potezi na kraju završiti povlačenjem.

- Da li će se u tom povlačenju njegova glava zakotrljati ili će se svi praviti da se postigao kompromis i da se s njim može ići dalje, to ćemo vidjeti, ali od te priče neće biti ništa - ističe Đenero.

Ipak, navodi on, posljednje djelovanje predsjednika SNSD-a direktno je povezano s eskalacijom tenzija u Ukrajini te je vođeno iz Rusije.

- Ništa se od ovoga ne bi događalo da ne postoji „laboratorij zla“ u Kremlju i da „zli patuljak“ ne stoji iza svojih balkanskih vazala Vučića i Dodika - smatra Đenero.


Šira strategija

Činjenicu da SAD i EU insistiraju na tome da se u BiH, prije svega, riješi pitanje Izbornog zakona, što mnoge probosanske stranke vide kao pritisak prema njima, umjesto da se zaustavi Dodik, Đenero vidi kao dio šire strategije rješavanja problema u državi.

- Amerikanci su pragmatični i to je strategija SAD. Američki cilj je da se konsolidira Federacija kako se ne bi stalno moglo ponavljati da je cijela BiH u raspadu, odnosno da manji entitet funkcionira bolje od Federacije. Oni na svaki način žele spriječiti blokadu Federacije nakon idućih parlamentarnih izbora i žele zatvoriti politički problem između Hrvata i Bošnjaka. On je minoran kada se gleda ukupna situacija u BiH i da se riješiti do kraja godine. Hrvati i Bošnjaci upućeni su jedni na druge i potrebno je samo malo više tolerancije, uz potiskivanje iz političke arene onih koji rade na zaoštravanju tih sukoba - mišljenja je Đenero.



Milanovićev radikalizam

Davor Đenero smatra kako posljednjim potezima Zoran Milanović pravi ogromnu štetu i Hrvatskoj i Evropskoj uniji, ali i samog Dragana Čovića gura u radikalizam.

- Milanovićeva politika je potpuno suprotna elementarnim interesima Republike Hrvatske, ali je problem u tome što je njegova pozicija takva da je on potpuno politički neodgovoran, ne snosi nikakvu odgovornost za štete koje radi, a, nažalost, u ovom biračkom tijelu koje ne spada u ustavni luk, ovom nacionalističko-radikalskom retorikom, koja je otvoreno antievropska i antiatlantistička, nailazi na simpatije. Najgore je što, pritom, radi na emancipaciji Dragana Čovića, gura ga u nacionalistički radikalizam da opstruira dogovor pod Palmerovim okriljem - potcrtava Đenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.