PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: RS na jednoj vrsti raskrsnice

Ponovo je glavnu riječ u NSRS imao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je na raspolaganju imao 60 minuta za obraćanje kojega je Šarović definisao kao “konfuzan govor”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Arhiv

N. Aj. / N1

13.12.2021

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je kako su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik i vladajuća koalicija "potcijenili opasnosti u koje nas uvodi u narednom periodu" te da je bh. entitet RS na jednoj vrsti raskrsnice.

Na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa s nivoa BiH na nivo entiteta, a Šarović nam je rekao da je to vjerovatno kupovanje vremena, te da se iz svega da uočiti da je period tih namjera koje je iznio Dodik produžen na šest mjeseca, do ljeta, i da je to vrijeme kad se ulazi u izbornu kampanju. Poručio je kako je procjena SDS-a, ali i ostatka opozicije, da će taj koncept odvesti u duboku krizu da se dođe do izbora.

- Taj period je i da bi se uputila poruka glasačima, odnosno poruka je "sada su izbori, ja tražim podršku od vas, da pobijedi ova opcija koja će vam vratiti nadležnosti, ali je potrebno da mi date povjerenje". Ja ga zovem perfidan plan u kome su predviđeni ovi koraci - rekao je Šarović.

Ponovo je glavnu riječ u NSRS imao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je na raspolaganju imao 60 minuta za obraćanje kojega je Šarović definisao kao “konfuzan govor”, kao i da je i kasnije na sjednici imao također od 60 minuta govora, te da opozicija nije imala mogućnost ni replike.

RS na raskrsnici

- Bio je zbunjujući govor, mislim da je tu bilo mnogo nedorečenosti, i to je dio taktike da se taj dokument može tumačiti i ovako i i onako. Nije ponuđeno bilo šta što bi razbilo maglu u mjesecima koji su ispred nas. Ja sam rekao da je i Dodik i vladajuća koalicija potcijenila opasnosti u koje nas uvodi u narednom periodu i da je RS na jednoj vrsti raskrsnice - komentarisao je Šarović.

Šarović je za N1 prokomentarisao i izjavu Dodika u kojoj je kazao da ako dođe do sankcija od Njemačke, da će RS uzvratiti istom mjerom.

Dodikova prijetnja Njemačkoj ne stoji

- Mislim da smo mi kao Republika postali slučaj, to je šteta i loše. Nikad se to nije izdobrilo prema nama, tako da mislim da ta prijetnja Americi, Njemačkoj, ne stoji. Mi smo mala siromašna zemlja sa malim mogućnostima i resursima, ekonomija nam je slaba, živimo od pomoći Njemačke i kredita koje uzimamo od njih. Ne možemo sami da se izdržavamo, ne zarađujemo novca onoliko koliko nam treba, tako da mi to djeluje smiješno da se to prijeti - rekao je.

Šarović je mišljenja da je Dodik trebao javnosti govoriti o prenosu nadležnosti.

Dodik nas vodi putem koji ne vodi nigdje

- Rekao sam da je prije svega pošteno i radi ovih građana i gledaoca i javnosti da kažemo da je upravo ova vlast u najvećoj mjeri, ali ne samo ona, većinu nadležnosti prenijela – da li kroz glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, da li saglasnošću NSRS, da su prenešene i pod pritiskom od strane velikih sila a neke su prenijte i odlukama visokog predstavnika i opet potvrđene glasovima naših poslanika u Parlamentu. To je Dodik trebao da kaže: da, prije 15 gidna smo pogriješili, imali smo pritisak, sada hoćemo to da vratimo. Građani, suočit ćete se sa tim i tim i to će nas koštati toliko i toliko, želim da vam kažem istinu a vi ako hoćete slijedite me. Mislim da nas vodi putem koji ne vodi nigdje i gdje nema ništa i to je ono što smo željeli – da građanima otvorimo oči - rekao je Šarović.

Govorio je i o sastancima opozicija iz RS i trojke u Federaciji BiH te rekao kako su prošli put razgovarali o Izbornom zakonu te da se on ne može donijeti bez glasova opozicije.

- Da li će naš dogovor biti dovoljan u promjeni izbornog zakonodavstva, ne znam, ali sam skeptik - izjavio je Šarović i dodao:

S SNSD-om smo razgovarali da se izbije nacionalni prefiks. Vidimo da je Dodik naprasno od toga odustao, nije nas obavijestio i sada priča staru novu matricu i vjerovatno nakon drugih dogovora da se on vraća na početak što znači nema implementacije presude Sejdić i Finci. Izašao je i sa pričom da se treba izbaciti glasanje putem pošte na šta smo se nasmijali. I druga stvar koju je rekao je nevjerovatna, odnosno da mandat treba da pripadne strankama. Čovjek koji ima 10 ili 11 poslanika koje je kupio… Tu priču će lako prodati u javnosti i zna da tih izmjena neće biti - izjavio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.